Ragnarøk, Căderea Zeilor, bătălia finală a mitologiei vikingilor: 2014?

Ragnarok.
Ragnarok. (captură youtube.com.)

Deşi anul 2012 cu preziviunile sinistre legate de el a trecut, internetul este plin de articole despre Apocalipsa pe care unii încă o aşteaptă. Legată de acest subiect este teoria apocaliptică a nordicilor, Ragnarøk.

În mitologia Norse, Apocalipsa este prezentă în Ragnarøk, o confruntare finală dintre bine şi rău, ce va surveni la finalul unui ciclu întins pe o imensă perioadă de timp. Vikingii puneau accent pe curaj şi eroism, aşa că legendele lor transmiteau că doar cel care moare eroic pe câmpul de luptă va putea ajunge în Valhalla, paradisul vikingilor şi casa lui Odin, ”Atotziditorul”.

În traducere liberă Ragnarøk înseamnă ”Căderea Zeilor”, o condiţie impusă de destin, ce nu poate fi împedicată, conform Noii Edda, o baladă în care este descris întregul proces - de la primele semne apocaliptice, la felul în care se va desfăşura bătălia finală.

În timpul Ragnarøk, zeii buni se vor confrunta cu zeii răi, care vor fi ajutaţi de monştrii, entităţi malefice şi giganţi. Zeii răi vor fi conduşi de Loki (fiul adoptat a lui Odin, şi tatăl lui Hel, a lupului Fenrir şi a şarpelui Jormungandr).

Cea mai veche descriere privind Ragnarøk datează din anul 1000 î.C. în Vechea Edda, o baladă ce cuprinde istoria zeilor de la începuturile timpului şi până la confruntareea finală. Aceasta povesteşte că apocalipsa va începe atunci când Heimdallr, gardianul ce poate vedea şi auzi totul, va suna din goarnă. După scurt timp va porni o bătălie imensă în timpul căreia majoritatea zeilor vor muri. Vor avea loc multe dezastre naturale iar la final întreg pământul va fi înghiţit de ape.

Lupta va face multe victime printre zeităţile majore precum Odin, Thor, Tyr, Freyr, Heimdallr şi Loki, iar modul în care fiecare va muri este prestabilit. ”Atotziditorul” Odin va fi ucis de lupul veşnic flămând Fenrir. Şarpele gigant Jorgumandr va ieşi din ape pentru ca Thor, fiul lui Odin, să-l învingă în luptă, ca apoi să mai facă doar 9 paşi înainte să moară otrăvit.

La finalul luptei, pământul, apele, cerul şi universul vor fi aproape distruse. Mai rămâne doar Yggdrasil, arborele ce ţine cele nouă tărâmuri din Midgard, lumea din mitologia norsă. În vârful lui se vor ascunde Lif şi Lifthrasil, un bărbat şi o femeie ce vor supravieţuii neatinşi de bătălie.

La scurt timp după Dezastru, un nou ciclu va începe, pământul se va ridica de sub ape încă o dată, totul va fi verde, frumos şi neatins iar pământul va fi repopulat de cei doi oameni.

Deşi data bătăliei finale nu se cunoaşte precis, legendele vorbesc despre semnele care vor preceda dezastrul final: cerul, apele şi pământul vor fi pline de otravă, oamenii vor deveni răi, îşi vor pierde morala şi războaie vor izbucni pe tot întinsul Planetei, semnalând începutul sfârşitului. Prevestirea mai vorbeşte şi despre faptul că "limitele care există vor fi date jos", propoziţie interpretată de experţi în diverse moduri.

Preludiul confruntării finale este dat de apariţia unei perioade denumită Fimbulwinter - trei ierni foarte geroase, având între ele două veri marcate de temperaturi extrem de scăzute.

Experţii în mitologia Norse sunt de părere că această apocalipsă va veni pe 22.02.2014, dată la care Zeul Tată, Odin, va fi omorât de lupul mitic Fenrir şi de ceilalţi zei "creatori".

Aşa că pe 15 noiembrie 2013 aceştia au suflat în goarnă, chemând fii lui Odin la luptă, marcând ultimile 100 de zile dinaintea evenimentului.