Rafila, în SUA. Vrea să repare imaginea sistemului de Sănătate lovit de scandaluri de corupţie

Alexandru Rafila
Andrei Popescu
26.09.2023

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi secretarul de stat Alexandru Rogobete se află în capitala Statelor Unite ale Americii, unde vor participa la o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului SUA pe tema reducerii fenomenului corupţiei în sistemul de achiziţii publice.

“Miza colaborării dintre Ministerul Sănătăţii şi Departamentul de Justiţie din Statele Unite este aplicarea unor bune practici anti-corupţie la nivelul întregului sistem de achiziţii publice în domeniul sănătăţii. Momentul este crucial, pentru că ministerul nu a gestionat niciodată, în istorie, atât de multe programe de investiţii în infrastructura spitalicească. Fonduri din PNRR, fonduri de la Banca Mondială, programe de finanţare de la Banca Europeană de Investiţii şi, bineînţeles, investiţii directe din bugetul ministerului. Proiectele sunt complexe şi investiţiile trebuie să se realizeze rapid şi corect”, a subliniat Rafila, citat de News.ro.

Instituţia condusă de Rafila va semna până la sfârşitul acestui an un memorandum de colaborare cu Departamentul de Justiţie al SUA în vederea consolidării măsurilor de prevenire a corupţiei în domeniul medical din România.

De altfel, Ministerul Sănătăţii organizează deja, în parteneriat cu Departamentul de Justiţie al SUA şi cu OMS o serie de şase workshop-uri despre practici anticorupţie în gestionarea fondurilor internaţionale. Primul a avut loc acum două săptămâni la Timişoara, la el participând mai mulţi experţi din domeniu, inclusiv din partea FBI.

Vizita celor doi oficiali români la Washington are loc în condiţiile în care sistemul de Sănătate a fost zguduit de o serie de scandaluri de corupţie.

În acest sens reamintim că patru medici au fost reţinuţi, inclusiv chirurgul Cristian Paleru, iar alţii patru au fost puşi sub control judiciar în dosarul de mită pentru operaţii de la “Marius Nasta”, potrivit G4Media.ro, citând surse judiciare.

Reţinerile au avut loc după ce, recent, la sediul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” au avut loc percheziţii, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Conform procurorilor, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirurgicale).

Totodată, au fost efectuate investigaţii financiare, din care au rezultat diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări.

Sursele judiciare citate au mai declarat că anchetatorii au găsit 50.000 de euro acasă la unul dintre medicii suspectaţi că cereau mită.

Mai reamintim, în acelaşi context, că managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, este acuzat că i-ar fi dat 20.000 de euro mită lui Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), pentru a-l numi în funcţie, banii fiind aduşi într-o pungă de hârtie la un restaurant din Capitală, potrivit Ziare.com.

Potrivit sursei citate, impunerea lui Cristescu la conducerea ASSMB a venit din partea afaceristului Silviu Stăncilă, fost avocat, despre care Cristian Plută îi spunea martorei denunţătoare că “face parte dintr-o structură” şi că “poate să influenţeze pe premierul Ciucă, PNL şi orice structură de poliţie sau parchet”.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă rezultă că “omul din umbră” care acţiona la vârful ASSMB era un fost avocat, afaceristul Silviu Stăncilă, care avea interesul de a-şi impune manageri de spitale, pentru ca aceştia, la rândul lor, să încheie contracte cu firmele indicate de el.

Firmele plăteau cu titlul de mită un procent bine stabilit în funcţie de felul contractului pe care îl obţineau cu spitalul, bani care ajungeau şi în buzunarele lui Silviu Stăncilă. Tot din referat aflăm că atunci când vrei să închei un contract cu spitale din subordinea ASSMB trebuie “să tamponezi” pe cineva, adică să dai mită, menţiona site-ul citat.

Potrivit Ziare.com, “tras de limbă” de denunţătoare, un afacerist a spus că în spatele lui Silviu Stăncilă s-ar afla o doamnă misterioasă, pe nume Elena Kurzguzduz, precum şi nişte generali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor