Raed Arafat în vizorul DNA? Procurorii investighează un act adiţional "cu bucluc" propus de Arafat şi semnat de Ponta
alte articole
Binecunoscutul fondator al SMURD nu este ocolit de cercetările efectuate de către procurorii Laurei Codruţa Kovesi într-o anchetă care priveşte licitaţiile organizate de Ministerul Sănătăţii pentru cumpărarea de ambulanţe, relatează enational.ro.
"Chiar dacă meritele actualului secretar de stat de la Ministerul de Interne cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea SMURD sunt unanim recunoscute, ancheta DNA scoate la iveală amănunte cel puţin bizare cu privire la comportamentul doctorului Arafat atunci când a fost vorba de cheltuirea banului public.", scrie sursa citată, intrând în culisele relaţiei dintre Raed Arafat şi patronul firmei DELTAMED SRL, miliardarul Dan Vasile Gorgan, bun prieten din studenţie al secretarului de stat Raed Arafat şi personaj care "aproape că a ajuns să deţină monopolul livrării de ambulanţe către sistemul sanitar românesc."
Natura strânsă a relaţiei dintre cei doi reiese şi din faptul că Gorgan, supranumit "Regele Salvărilor" ar fi donat către Fundaţia pentru SMURD peste doua milioane de lei.
În demersul lor, procurorii anticorupţie au primit un sprijin important din partea „contabililor” de la Ministerul Finanţelor, cei care au refuzat să gireze operaţiunile financiare suspecte derulate de fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi Raed Arafat, pe atunci adjunctul acestuia.
Enational.ro reaminteşte că, în 2010, Gorgan dădea un nou „tun” de milioane de euro, Ministerul Sănătăţii fiind desemnat furnizor al unui lot de ambulanţe tip B 4×2 şi tip C. După cum reiese însă din informaţiile intrate în posesia procurorilor, licitaţia din anul 2010 s-ar fi finalizat cu un proces verbal cu preţuri câştigătoare exprimate strict în lei, însă, la peste doi ani de la finalizarea licitaţiei, Raed Arafat a decis să se actualizeze preţul de achiziţie de la contractele subsecvente (n.r. achiziţia a fost contract cadru pe patru ani) şi să se adauge menţiunea că preţul se exprima în euro, respectiv la cursul în lei în ziua plăţii, astfel încât prietenul său să nu piardă din diferenţele de curs valutar.
Potrivit sursei citate, atât Raed Arafat, dar mai ales ministrul de atunci, Vasile Cepoi, s-ar fi zbătut "cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună" pentru ca departamentele din cadrul ministerului să semneze un „act adiţional precizator” prin care să se ofere acest avantaj câştigătorilor licitaţiei, respectiv transformarea preţurilor dintr-o sumă fixă în lei, într-una în euro, pentru a primi drept bonus şi diferenţele de curs valutar.
Mulţi dintre funcţionarii din minister au refuzat să-şi pună semnătura pe actul adiţional precizator, încheiat la peste doi ani de la finalizarea licitaţiei şi sunt acum gata să depună mărturie, iar Controlul Financiar Preventiv Propriu din cadrul Ministerului Finanţelor a refuzat să avizeze tranzacţiile considerate dubioase.
Văzând "că se îngroaşă gluma" ordonatorul principal de credite Vasile Cepoi s-a dat lovit şi nu şi-a mai luat fapta semnării controversatului document însă, cu toate acestea actul adiţional precizator prin care se recurgea la actualizarea preţului, în euro, în favoarea Deltamed şi în dauna bugetului s-a semnat, pe vremea interimatului lui Victor Ponta la şefia Ministerul Sănătăţii. "Raed Arafat a propus aprobarea şi Ponta l-a semnat, în calitate de ordonator principal de credite", scrie entional.ro.
Reamintim că în urmă cu mai puţin de două săptămâni, ziardecluj.ro informa că DNA investighează posibile fapte de corupţie legate de o licitaţie vizând achiziţia a 203 ambulanţe în valoare de 38 de milioane de euro, câştigată în 2011 de o asociere din care făcea parte DELTAMED SRL CLUJ.
Licitaţia pentru ambulanţe în valoare de 38 de milioane de euro a intrat în vizorul procurorilor anticorupţie, dosarul cu numărul 367/P/2013 fiind pe rolul DNA - Structura Centrală.
Jurnalistul clujean Liviu Alexa, cel care a scris că Raed Arafat l-a favorizat pe Gorgan, un amic vechi de 20 de ani, a fost dat în judecată de fondatorul SMURD-ului. Arafat a pierdut procesul de calomnie prin care îi cerea ziaristului 100 000 de euro daune morale. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Mai multe despre afacerea Deltamed, puteţi citi aici
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.