Legenda fondatorului SMURD se clatină. Licitaţie de 38 de milioane de euro în vizorul DNA

O licitaţie, în valoare de 38 milioane de euro, care a avut loc în anul 2011, a intrat în atenţia procurorilor anticorupţie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) investighează posibile fapte de corupţie legate de o licitaţie de achiziţionare a unor ambulanţe destinate Ministerului Sănătăţii şi SMURD, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în care sunt implicaţi secretarul de stat, Raed Arafat, şi „prietenul său de 20 de ani”, Dan Vasile Gorgan, patronul firmei Deltamed Cluj.
Loredana Diacu
24.02.2015

alte articole

Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
24.02.2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) investighează posibile fapte de corupţie legate de o licitaţie vizând achiziţia a 203 ambulanţe în valoare de 38 de milioane de euro, câştigată în 2011 de o asociere din care făcea parte DELTAMED SRL CLUJ, firma lui Dan Vasile Gorgan, prietenul vechi de 20 de ani al lui Raed Arafat, relatează ziardecluj.ro

Potrivit sursei citate, firma DELTAMED SRL, condusă de Dan Vasile Gorgan, ar fi câştigat în ultimii 7 ani cam tot ce se putea câştiga în materie de licitaţii organizate de Ministerul Sănătăţii, unde Raed Arafat, o adevărată legendă a medicinei de urgenţă, fusese secretar de stat.

Printre licitaţiile câştigate de DELTAMED, care ar fi intrat în vizorul DNA, se numără şi achiziţionarea de ambulanţe de tip B 4x2 (anunţ de participare nr. 110363 din 28.10.2010) şi Ambulanţe de tip C (anunţ de participare nr. 110372 din 28.10.2010).

Contractul pentru livrarea ambulanţelor a fost câştigat de Porsche România, Deltamed SRL Cluj şi Dlouhy Gmbh, o firmă austriacă cu o experienţă de peste 135 de ani în producţia de ambulanţe.

În fapt, cele 3 companii sunt legate una de alta prin fire invizibile ochiului neobişnuit să privească peste declaraţiile pompoase de presă, scrie Ziarul de Cluj, arătând că proprietarul Deltamed, Dan Vasile Gorgan, era asociat la momentul licitaţiei cu CEO-ul companiei austriece Dlouhy Gmbh, Martin Dlouhy. Societatea lor din România se numeşte Dlouhy SRL (RO 21845695).

Şi între Deltamed SRL Cluj şi Porsche România există o frăţie frumoasă, mai arată publicaţia citată. Astfel, în 2008, Porsche a câştigat o licitaţie-şoc la Ministerul Sănătăţii în valoare de 29 de milioane de lei, pentru livrarea de ambulanţe, avându-l ca subcontractor pe Deltamed. În acelaşi an, Deltamed echipase direct sau indirect 816 ambulanţe, tot din banii Ministerului Sănătăţii.

Reamintim în context, că jurnalistul clujean Liviu Alexa, cel care a scris că Raed Arafat l-a favorizat pe Gorgan, un amic vechi de 20 de ani, a fost dat în judecată de fondatorul SMURD-ului. Arafat a pierdut procesul de calomnie prin care îi cerea ziaristului 100 000 de euro daune morale. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Licitaţia pentru ambulanţe în valoare de 38 de milioane de euro a intrat în vizorul procurorilor anticorupţie, dosarul cu numărul 367/P/2013 fiind pe rolul DNA - Structura Centrală.

Potrivit lui Liviu Alexa, dosarul s-a născut la DNA în 2013 şi a stat în "adormire" până în februarie 2015 când, conform surselor jurnalistului, "totul s-a accelerat."

Dosarul este instrumentat de procurorii Dana Belciug şi Gheorghe Popovici, şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul DNA Bucureşti, mai scrie Liviu Alexa.

Articolul original poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor