Radu Stroe: Actualizarea listelor electorale poate răsturna situaţia de la Curtea Constituţională

După ce a anunţat că va fi interesant de urmărit ce se va întâmpla după actualizarea listelor electorale, ministrul Administraţiei Radu Stroe a declarat că se poate ajunge la răsturnarea situaţiei la Curtea Constituţională. Magistraţii sunt aşteptaţi să dea un verdict în privinţa validării referendumului pentru demiterea preşedintelui pe 21 august.
Şedinţă de guvern, miniştrii în guvernul Ponta, Palatul Victoria, Radu Stroe (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
19.08.2012

După ce a anunţat că va fi interesant de urmărit ce se va întâmpla după actualizarea listelor electorale, ministrul Administraţiei Radu Stroe a declarat că se poate ajunge la răsturnarea situaţiei la Curtea Constituţională. Magistraţii sunt aşteptaţi să dea un verdict în privinţa validării referendumului pentru demiterea preşedintelui pe 21 august.

Stroe a spus că s-au primit toate datele din teritoriu pentru actualizarea listelor electorale cerute de Curtea Constituţională şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia în legătură cu referendumul din 29 iulie. Ultimele date au fost primite în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, iar următoarea etapă este centralizarea acestora.

Ministrul delegat pentru Administraţie a mai precizat că au fost depistate persoane cu actele de identitate expirate "nu de o lună, două, ci de doi, cinci sau şapte ani".

În cursul zilei de sâmbătă, Stroe, care aştepta ultimele date din teritoriu, a declarat că "va fi interesant" de văzut ce se va întâmpla la centralizarea acestora. Ministrul de Interne, Mircea Duşa, a declarat că speră ca până luni să fie gata acţiunea de strângere a datelor din teritoriu necesare pentru documentele cerute de Curtea Constituţională, în legătură cu referendumul. Centralizarea ar urma sa se realizeze în cursul zilei de luni, după ce vor fi primite toate informaţiile solicitate.

Declaraţiile lui Stroe vin în contextul în care aşteptarea generală este ca referendumul de pe 29 iulie să fie invalidat de Curtea Contituţională, deoarece la vot nu s-au prezentat jumătate plus unu din numărul de alegători de pe listele electorale, condiţie legală pentru validare. USL a încercat, după aflarea prezenţei la vot, prin diferite mijloace, să schimbe situaţia în favoarea sa, iar la final s-a ajuns ca magistraţii de la CC să ceară o actualizare a listelor electorale. Rămâne de văzut în ce măsură această actualizare poate schimba total decizia CC, aşa cum lasă să se înţeleagă Stroe.

Decizia, aşteptată pe 21 august

Curtea Constituţională a admis solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august. Decizia s-a luat pentru a se scurta perioada de instabilitate politică şi a se reduce impactul asupra economiei.

În paralel cu actualizarea listelor electorale, în mai multe judeţe din ţară au loc peste 500 de anchete legate de sesizările de fraude electorale, sute de oameni fiind audiaţi de procurori pentru a afla detalii despre ce s-a întâmplat pe 29 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor