Radu Mazăre îşi ia adio de la Portul Constanţa. Acţiunile revin la stăpânul de drept

Radu Mazare
Radu Mazare (Epoch Times România)

Visul lui Radu Mazăre de a fi jupân peste Portul Constanţa s-a spulberat. Acţiunile portului au revenit oficial proprietarului de drept, Ministerul Transporturilor, relatează adevărul.ro. Hotărârea a fost aprobată de Adunarea Generală a Acţionarilor de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, întrunită în şedinţă extraordinară.

Conducerea companiei a consemnat oficial pe 23 ianuarie, revenirea pachetului de 20% din acţiunile Portului Constanţa, deţinut de Consiliul Local Constanţa, la Ministerul Transporturilor. Decizia a fost luată după ce în octombrie 2014, Curtea Constituţională (CCR) a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului, a legii privind transferul gratuit de acţiuni ale Portului Constanţa din proprietatea Consiliului Local al Municipiului Constanţa, controlat de Radu Mazăre.

Ciorbea sesizase pe 9 septembrie Curtţii Constituţională (CCR) neconstituţionalitatea legii nr 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 20% de acţiuni deţinut de stat la Portul Constanţa, către Consiliul Local (CL) al Municipiului Constanţa

În documentul transmis către CCR, Victor Ciorbea susţine că CL al Municipiului Constanţa nu poate fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime". Singurele în măsură a fi titulare nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ teritorială, adică Municipiul Constanţa.

Demersul lui Victor Ciorbea a venit în contextul în care Guvernul şi Primăria Constanţa voiau ca Ministerul Transporturilor să cedeze încă 13% din acţiuni Consiliului Local, ceea ce ar fi făcut din Radu Mazăre, primar cu dosare penale pe rol, să ajungă, prin intermediului CL Constanţa, acţionar majoritar în port.

În urma revenirii pachetului de 20% la Ministerul Transportului, Consiliul Local Constanţa pierde aproximativ 2,5 milioane de euro pe care le încasa anual din acţiunile APMC.

Reamintim că recent, primarul Radu Mazăre, care-şi făcuse un ţel personal din a deveni, ca să-l cităm, jupân peste Port (obiectiv strategic de importanţă naţională), a opinat că premierul Ponta, pe care-l ridica în slăvi pe pe vremea când acesta îi promisese că-l face acţionar majoritar în port, ar face bine să demisioneze, dacă tot a pierdut alegerile pentru Cotroceni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook