R. Moldova: Ţară vitivinicolă fără soiuri de struguri proprii

Struguri
Struguri (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
27.10.2013

Republica Moldova este cunoscută ca ţară vitivinicolă. Însă mai puţin se cunoaşte faptul că ţara are un singur soi de struguri păstrat din moşi-strămoşi utilizat la fabricarea vinului - Rara Neagră, soi care creşte în regiunea de sud a ţării, mai ales la Purcari.

Astfel, vinificatorii aleg să producă vin din soiuri franceze, italiene sau georgiene pentru că acesta este solicitat la export. Potrivit combinatelor vinicole din Moldova, sunt solicitate nouă soiuri de struguri pentru fabricarea vinului moldovenesc: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec, Rara Neagră, Feteasca Regală, Saperavi. Acestea sunt printre cele mai selecte soiuri de struguri cultivate în Moldova, iar majoritatea lor sunt aduse din Franţa, România şi chiar Georgia cum este soiul Saperavi.

Potrivit Ministerului Agriculturii, doar 30 la sută din strugurii recoltaţi pe podgoriile din ţară sunt de soiuri nobile autohtone, în special de "Fetească" şi "Rara Neagră". Producătorii moldoveni spun că vinurile din aceşti struguri trebuie promovate pentru ca mai apoi să poată fi vândute.

"Aici e o problemă de dezvoltare a pieţelor. Să dezvolţi piaţa vinurilor autohtone este nevoie de investiţii. Promovarea şi pieţele de desfacere asta e problema de bază", a declarat un vinificator.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că suprafaţa plantaţiilor de viţă de vie de soiuri moldoveneşti a început să fie redusă încă în perioada sovietică. Acum aceste plantaţii urmează să fie restabilite.

Totuşi vinificatorii autohtoni se pot lăuda şi cu un sortiment propriu de struguri - Rara Neagră, care este unicul soi rămas de-a lungul timpului la noi în ţară şi este foarte rar, afirmă specialiştii în viticultură.

„Rara neagră este unicul sort de struguri de la noi din ţară. Vinurile roşii produse din acest sort de struguri se maturează greu, dar sunt foarte căutate, deoarece au un gust foarte bun, iar la nivel de preţuri este cel mai scump şi le putem califica drept carte de vizită a Moldovei”, a precizat Elena Plescan, reprezentantul vinăriei Purcari.

Doctorii în viticultură afirmă că mai multe companii au încercat să cultive acest sortiment de struguri, însă zona cea mai prielnică pentru creşterea lor este sudul Moldovei.

De menţionat faptul că, în R. Moldova nu există nici un sort de struguri pur, toate cele existente fiind obţinute prin hibridare. În prezent, în Moldova există 148.500 de hectare plantate cu viţă-de-vie, dintre care 60 de hectare sunt plantate cu Rara Neagră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor