R.Moldova: Rusia insistă pe planul Kozak (revista presei)

Ministru adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin.
Ministru adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.08.2012

Rusia insistă pe planul Kozak, titrează Adevărul de miercuri, care menţionează că Grigori Karasin, ministru adjunct de externe al Rusiei, după o vizită la Chişinău şi Tiraspol, a vorbit presei de la Moscova despre federalizarea Republicii Moldova şi despre condiţiile Kremlinului.

La Tiraspol, oficialul rus a afirmat că regiunea transnistreană ar trebui să 'redevină' parte a Republicii Moldova, dar condiţionat, prin obţinerea unui statut special. Totodată, emisarul Moscovei a mai spus că discuţiile despre înlocuirea misiunii de pacificatori cu una civilă, sub mandatul OSCE, nu au sens.

Adevărul publică şi un interviu cu directorul interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, potrivit caruia, 'SIS a moştenit multe metode de lucru de la KGB'. Acesta susţine că Republica Moldova nu este pregătită pentru o lege a lustraţiei, care ar putea provoca multe scandaluri. 'Ar fi o lege incomodă pentru mulţi, deşi, poate, nu au mai rămas atâtea persoane vizate câte au existat în 1991, la declararea independenţei. Mulţi dintre cei care ar putea cădea sub incidenţa acestei legi sunt la o vârstă înaintată şi nu vor avea multe de pierdut. E dureros însă pentru membrii familiei, care ar suferi', a declarat el. Totodată, Dediu menţionează că o parte din arhivele fostului KGB se păstrează la Tiraspol.

'Campionii, complicii involuntari ai politicienilor', scrie Timpul, menţionând că politicienii 'încearcă să îşi ia partea sa de fericire sau de glorie din succesul Cristinei Iovu', care a cucerit medalia de bronz la haltere la Olimpiada de la Londra. Să plăteşti cu câteva zeci de mii de euro şi un apartament cu număr de odăi direct proporţional cu strălucirea medaliei un sportiv e foarte ieftin, în opinia ziarului. 'E cel mai avantajos mod de a-ţi face imagine pe banii prostimii şi pe spatele unor sportivi care s-au pregătit pe unde au apucat', menţionează Timpul.

Cotidianul mai scrie că mii de fermieri din întreaga republică au ieşit marţi cu tehnica agricolă să protesteze, pe marginea traseelor naţionale, împotriva politicii fiscale. 'Peste 2.000 de tractoare au claxonat periodic, ca să le amintească guvernanţilor de pericolul care paşte agricultura Republicii Moldova, împovărată de impozite, în condiţiile unei secete catastrofale, care a cuprins republica de la un capăt la altul', potrivit articolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor