Agricultorii din Moldova protestează din cauza majorării taxelor (revista presei)
alte articole
'Cum poţi să obţii nota 1 după 12 ani de studii?' - o altă temă din Timpul de marţi, care se întreabă cât au muncit acei elevi şi cum este posibil ca după 12 ani de studii şi o mulţime de evaluări, teze de an, testări şi pretestări, un elev să obţină la testul final nota 1? Peste 530 de lucrări au fost apreciate cu nota 1 şi aproape o mie de lucrări au fost notate cu 2 în sesiunea de BAC.
Referindu-se la decizia Consiliul municipal din Bălţi de organizare a unui referendum privind 'o autonomie mai mare' pentru oraş, Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chişinău că cineva doreşte punerea în aplicare în Republica Moldova a 'scenariului kârgâz', adică folosirea populaţiei de limbă rusă drept 'carne de tun', în interesele unei forţe politice. Nu este exclus că prin acţiunile provocatoare ale comuniştilor bălţeni cineva să ţintească în reglementarea transnistreană, pentru a preîntâmpina planul de includere a Transnistriei în calitate de 'raion cu statut special' în componenţa Republicii Moldova - scenariu, coordonat de Putin şi Merkel, despre care a scris presa de la Moscova, menţionează ziarul.
Despre 'Transnistria, raion special în cadrul Republicii Moldova' scrie şi Petru Bogatu în Jurnal de Chişinău - aceasta este o pilulă dulce cu care a sosit în Republica Moldova ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin. Potrivit autorului, 'pilula diplomatului rus' este extrem de toxică - Rusia vrea pentru Transnistria 'garanţii speciale recunoscute la nivel internaţional - altfel spus, Moscova doreşte acceptarea juridică expresă a zonei secesioniste ca subiect de drept. Editorialistul de la Jurnal mai atenţionează că 'raionul special' urmează să devină o entitate autonomă care va putea iniţia oricând un proces legal de secesiune. În cazul acceptării acestei dubioase formule de autonomie, un statut similar ar putea dobândi şi Comratul, dar poate că şi Bălţiul, potrivit autorului.
Adevărul scrie despre condiţiile de trai - într-o cameră de cămin în Chişinău - ale medaliatei cu bronz la haltere la Jocurile Olimpice de la Londra, Cristina Iovu. Ziarul însă menţionează că premierul Vlad Filat a promis că le va da tuturor sportivilor clasaţi pe locurile I-IV câte un apartament. Dacă Executivul se va ţine de cuvânt, Cristina Iovu ar trebui să primească pentru performanţa ei noua casă, plus o primă de 80.000 de euro.