R. Moldova: Energie regenerabilă încă în 12 raioane

(Sean Gallup / Getty Images)
Ana Chitoroagă
16.01.2013

În anul 2013, Proiectul "Energie şi Biomasă în Moldova", care a fost implementat în anul 2011 cu sprijinul Uniunii Europene, va fi lansat în 12 raioane noi. Deci în această săptămână proiectul se lansează în raioanele Străşeni, Taraclia, Căuşeni, Călăraşi, Nisporeni şi Ialoveni.

Potrivit Publika.TV, echipa proiectului va merge în fiecare raion, unde va prezenta în cadrul şedinţelor publice condiţiile pe care urmează să le întrunească satele ce vor să îşi încălzească instituţiile publice cu energie regenerabilă. Apoi, până pe data de 30 ianuarie curent, comunităţile interesate vor putea să expedieze pe adresa "Proiectului Energie şi Biomasă" scrisori de intenţie.

În primii doi ani de activitate, proiectul a fost implementat în 20 de raioane din ţară şi în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia. Astfel, peste 100 de localităţi au fost deja selectate să-şi conecteze instituţiile publice la sisteme termice alternative celor existente, menţionează sursa.

În 121 de şcoli, grădiniţe, centre umanitare şi primării sunt instalate centrale moderne pe baza de biomasă. Totodată, noile sisteme termice de încălzire au condus la crearea a peste 200 de locuri de muncă.

Precizăm că Proiectul "Energie şi Biomasă în Moldova" este implementat pe perioada anilor 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14 milioane de euro. Banii sunt acordaţi de Uniunea Europeană şi PNUD Moldova, iar pentru primii doi ani, investiţia totală a "Proiectului Energie şi Biomasă" a fost de 8.143.000 de dolari, comunităţile contribuind cu 2.434.000 de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor