Rosselhoznadzor consideră insuficient controlul efectuat de serviciile veterinare din Moldova

(PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)

Rosselhoznadzor consideră insuficient controlul efectuat de serviciile veterinare ale unui şir de ţări, inclusiv ale Moldovei, pentru securizarea produselor de origine animală, exportate în Rusia. Potrivit "Infotag", cu referinţă la pagina web a autorităţii sanitare, o astfel de concluzie a fost făcută în baza rezultatelor anului 2013.

În baza rezultatelor respective, la efectuarea controlului de laborator înăsprit, doar de către direcţiile pentru regiunile Bransk şi Smolensk au fost înregistrate 143 cazuri de necorespundere a importului de carne, produselor de origine animală la cerinţele documentelor normative ale Uniunii Vamale.

În special, în carnea din ţările Uniunii Europene, Ucraina şi Moldova au fost depistate listerii, salmonela, E-coli, depăşirea cantităţii admise de microorganisme mezofile aerobe şi facultativ anaerobe (MMAFA) şi a antibioticelor.

Din cauza produselor care nu corespund cerinţelor sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale au fost introduse interdicţii temporare la furnizarea de produse în privinţa a 10 întreprinderi din Germania, Danemarca, Italia, Franţa, Ucraina şi Moldova.

De asemenea, în privinţa a 49 producători din Austria, Belgia, Ungaria, Germania, Danemarca, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Slovacia, Franţa, Estonia, Ucraina şi Moldova s-a introdus regim de control sporit de laborator.

Dreptul de a furniza produse de origine animală pe piaţa rusă au peste 10 întreprinderi moldoveneşti. Interdicţii temporare de furnizare a cărnii în Federaţia Rusă au fost introduse în privinţa companiei "Antadro" (din 27 ianuarie 2014) şi IDT din Bardar (din 29 aprilie 2013). Iar carnea întreprinderii din Drochia "Hanuco" este furnizată în regim de control sporit de laborator din cauza depăşirii MMAFA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe