R. Moldova: „Chişinău Arena” a trecut de la Ministerul Educaţiei la Ministerul Economiei

Guvernul Sandu (gov.md)
Maria Maevschi
07.11.2019

Cabinetul de miniştri a aprobat miercuri, 6 noiembrie, proiectul hotărârii de Guvern cu privire la transmiterea cu titlul gratuit a părţii sociale în mărime de 100% în valoare de 621 281 651 MDL a S.R.L. a arenei polivalente „Chişinău Arena” în administrarea Agenţiei Proprietăţii Publice.

Concomitent cu transmiterea S.R.L. „Arena Naţională” în administrarea Agenţiei Proprietăţii Publice, s-a decis cesionarea calităţii de partener public stabilite prin contractul de parteneriat public-privat pentru proiectarea, finanţarea şi construcţia arenei polivalente de interes naţional de la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării către Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Transmiterea atribuţiilor parteneriatului public Ministerului Economiei şi Infrastructurii va contribui la eficientizarea procesului de monitorizare a executării lucrărilor de construcţii, structurarea şi valorificarea operaţională a infrastructurii proiectului, precum şi valorificarea terenului transmis în capitalul social al acestui complex sportiv prin atragerea de investiţii şi asigurarea continuităţii de dezvoltare.

Amintim că proiectul “Arena Chişinău” propus şi susţinut de Partidul Democrat şi liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc, a apărut pe neaşteptate în spaţiul public, aducând în discuţie, încă de la început, mai multe întrebări legate de modul în care acesta ar fi devenit o prioritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, modul în care au fost alocate cele 200 milioane lei din buget şi 70 hectare de pământ din proprietatea statului precum şi multe alte procese ce ţineau de transparenţa decizională şi consultarea populaţiei, care au fost ignorate.

La doar o săptămână de la anunţarea grandiosului proiect ”Arena Chişinău”, Parlamentul condus atunci de democraţi, deja votase alocarea terenului de 70 de hectare de pământ, în opinia experţilor Centrului de Politici şi Reforme, fiind de zece ori mai mult decât era necesar.

Ulterior, mai multe organizaţii nonguvernamentale au iniţiat o petiţie prin care au condamnat modul netransparent în care a fost iniţiat şi promovat proiectul de parteneriat public-privat „Arena Chişinău”, solicitând reiniţierea proiectului în strictă conformitate cu norma legală, cu maximă transparenţă şi incluziune a tuturor părţilor interesate.

Odată cu schimbarea guvernării de la Chişinău, proiectul „Chişinău Arena” a trecut în gestiunea noului ministru al Economiei, Vadim Brînzan, potrivit căruia se încearcă renegocierea contractului „cu compania de construcţie şi să întoarcem cele 59 de hectare în gestiunea statului. De asemenea, avem discuţii cu partenerii de dezvoltare pentru a restructura tranzacţia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor