Qatarul cumpără acţiuni în gigantul rus Rosneft. Acordul cu o companie chineză se prăbuşeşte

Compania petrolieră rusă Rosneft. (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
06.05.2018

Qatarul a fost de acord să cumpere 19% din acţiunile Rosneft, salvând gigantul petrolier rus de stat după ce speranţele de a vinde un pachet major de acţiuni unei companii chineze s-au prăbuşit.

Fondul suveran de investiţii al Qatarului, QIA, a cumpărat iniţial 19,5% dintre acţiunile Rosneft împreună cu gigantul elveţian Glencore pentru suma de 12,2 miliarde de dolari în procesul privatizării parţiale a companiei ruseşti în 2016.

Anul trecut, consorţiul fusese de acord să vândă 14,16% din acţiunile Rosneft companiei CEFC China Energy pentru 9,1 miliarde de dolari, acord considerat esenţial pentru extinderea relaţiilor dintre Rusia – principalul exportator de energie al lumii – şi China – principalul consumator de energie.

Acordul s-a confruntat cu dificultăţi după ce fondatorul CEFC, Ye Jianming, a fost plasat sub investigaţie în acest an de către autorităţile comuniste chineze pentru presupuse infracţiuni economice.

Glencore a afirmat în 4 mai că înţelegerea sa cu QIA pentru vânzarea de acţiuni Rosneft a fost dizolvată, şi acum Qatarul şi Glencore vor deţine în mod direct acţiuni în gigantul rus.

Astfel, QIA va controla 18,93% dintre acţiuni, iar Glencore va deţine aproximativ 0,57% dintre ele.

“Achiziţionarea de către chinezi a unui pachet de acţiuni în Rosneft s-a terminat cu un dezastru. Pivotarea Rusiei către Est pare să fie acum mai mult o pivotare înspre Orientul Mijlociu, Qatarul venind să salveze situaţia”, a declarat Christian Boermel, un analist la Wood Mackenzie, pentru Reuters.

Rosneft a fost lovită puternic de sancţiunile impuse de SUA împotriva Rusiei pentru rolul acesteia în criza din Ucraina.

În prezent, potrivit Reuters, acţiunile Rosneft sunt evaluate la doar 65 miliarde de dolari în ciuda faptului că produce mai mult ţiţei decât compania americană Exxonmobil, care este evaluată la 324 miliarde de dolari.

Rosneft a anunţat că, de fapt, continuă să considere China o piaţă strategică, însă a apreciat perspectiva încheierii de noi proiecte de energie internaţionale comune cu regimul din Doha.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor