Oficial FMI: Riadul are nevoie ca petrolul să ajungă la 85-87 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul

(Getty Images)
Andrei Popescu
02.05.2018

Arabia Saudită ar avea nevoie ca preţurile la petrol să oscileze între 85 şi 87 de dolari pe baril în acest an pentru a echilibra bugetul de stat, a declarat un oficial al Fondului Monetar Internaţional.

Produsul Intern Brut (PIB) al Regatului s-a contractat anul trecut pentru prima dată din 2009, însă FMI prevede o creştere de 1,8% în acest an, parţial deoarece impactul reducerii producţiei de petrol – realizată pe baza unui acord global în rândul producătorilor din domeniu – va slăbi.

Preţurile mai ridicate ale petrolului – în condiţiile în care petrolul Brent se apropie de aproximativ 74 dolari pe baril – ar putea de asemenea să ajute economia saudită.

“Îmbunătăţirea condiţiilor economice globale şi revenirea creşterii economice în acest an – creştere estimată la 1,8% – îi vor ajuta să menţină ritmul ajustării fiscale şi, în acelaşi timp, vor permite economiei să prospere din nou”, a afirmat Jihad Azour, director al departamentului pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală la FMI.

Arabia Saudită a prevăzut un deficit bugetar de 195 miliarde de riali (52 miliarde de dolari) în 2018, sau 7,3% din PIB-ul său – în scădere de la 230 miliarde de riali în 2017. Riadul plănuieşte să îşi echilibreze bugetul până în 2023.

Azour a declarat că pragul de rentabilitate al preţului petrolului în cazul Riadului a fost de 83 de dolari pe baril în 2017, adăugând că “aşteptările pentru 2018 sunt că acest prag va fi de aproximativ 85-87 de dolari pe baril”.

Unii analişti se tem că revenirea recentă a preţurilor la petrol ar putea reduce presiunea asupra Riadului suficient de mult pentru ca ritmul reformelor sale economice şi fiscale să încetinească.

“Cred că faptul că în prezent suntem martori la o revenire globală în regiune şi faptul că preţul la petrol va creşte nu ar trebui în niciun moment să fie văzute drept motive ca ei să se relaxeze şi să fie mulţumiţi de ei înşişi”, a precizat el.

Azour a adăugat că obiectivul eliminării deficitului bugetar până în 2023 “se conformează recomandărilor noastre deoarece acest lucru le va permite, în timp ce se fac ajustări, să nu afecteze creşterea economică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor