PwC: Producţia de petrol de şist are potenţialul de a ajunge la 12% din producţia mondială de petrol

Epoch Times România
18.03.2013

Impactul petrolului de şist la nivel global ar putea revoluţiona piaţa energetică mondială în următorii zeci de ani, contribuind la o scădere semnificativă a preţului petrolului, la creşterea PIB-ului mondial, precum şi la o schimbare geopolitică şi a modelelor de afaceri pentru companiile de petrol şi gaze, potrivit unei analize a PwC.

Raportul Petrolul de şist – următoarea revoluţie energetică examinează scenariile care iau în calcul impactul creşterii producţiei de petrol de şist asupra preţurilor petrolului la nivel global şi analizează modul în care aceste schimbări pot afecta economia şi industria de petrol şi gaze până în anul 2035.

”O producţie crescută a petrolului de şist ar duce la o scădere a preţului petrolului la nivel global, fapt ce poate avea un impact major asupra evoluţiei economiei globale, oferind posibilitatea de a realiza o producţie mai mare de petrol, la acelaşi cost. Aceste efecte se pot se pot accentua treptat pe măsură ce producţia de petrol de şist se extinde la nivel mondial, ducând la o creştere a PIB-ului global de aproximativ 2.3% – 3.7% în 2035. Aceasta ar echivala cu adăugarea unei economii de talia celor a Marii Britanii la PIB-ul global”, a declarat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC România.

Analiza PwC sugerează faptul că producţia petrolului de şist are potenţialul de a se extinde treptat de la baza curentă cunoscută în Statele Unite, crescând la aproximativ 12% din totalul producţiei totale de petrol până în 2035. Dată fiind relativa lipsă de corelaţie între cererea de petrol şi modificările de preţ, analiza scenariului PwC sugerează faptul că ar putea fi necesară o scădere cu 40% a preţului petrolului (relativă la proiecţia din scenariul EIA) până în 2035, cererea crescând suficient de mult pentru a absorbi oferta suplimentară. Cu toate acestea, scăderea preţului petrolului (relativă la nivelul de bază EIA) ar putea fi restricţionată la aproximativ 25% dacă OPEC şi-ar reduce producţia pentru a compensa creşterea producţiei de petrol de şist.

”Potenţiala disponibilitate şi accesibilitate a unor resurse semnificative de petrol de şist, precum şi efectul unei producţii crescute asupra preţului global al petrolului, au implicaţii care se extind mult dincolo de industria petrolului. Petrolul de şist are potenţialul de a reprofila economia globală, contribuind la creşterea nivelului de securitate energetică, creşterea independenţei şi accesibilităţii pe termen lung. Cu toate acestea, beneficiile trebuie să fie contrabalansate prin obiective de mediu mai ample, atât la nivel local, cât şi la nivel global. Schimbările subsecvente în cadrul politicilor şi regimurilor de reglementare vor avea, fără îndoială, efecte răsunătoare asupra producătorilor şi consumatorilor. Implicaţiile creşterii cantităţii de petrol de şist vor fi resimţite de-a lungul lanţului valoric. Alegerile bazate pe unele previziuni pe termen lung care indică o creştere constantă a preţului petrolului ar trebui probabil reanalizate în toate sectoarele conexe”, a concluzionat Webster.

Petrolul de şist, la fel ca şi gazul de şist, reprezintă o resursă obţinută prin forare orizontală şi hidrofractură, sau ‘fracking’. Acest tip de petrol se mai numeşte şi petrol uşor (light tight oil). Bazându-ne pe dovezile deţinute până în prezent, putem spune că resursele de petrol de şist sunt vast răspândite la nivel global, aşa cum se prezintă şi în cadrul raportului.

Analiza scenariului PwC sugerează că o creştere a producţiei de petrol de şist ar putea conduce la un preţ real al petrolului de aproximativ $83-100 pe baril în 2035 (cu aproximativ $33-50 mai puţin pe baril comparat cu proiecţia EIA, echivalentul unei scăderi relative a preţului cu aproximativ 25-40%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor