Autorizaţia de construire pentru investiţia Aqua Parc din parcul Tineretului, anulată de instanţă
alte articole
Curtea de Apel Bucureşti a anulat irevocabil, prinzt-o decizie civilă din 14 marti, la cererea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţia de construire pentru investiţia Aqua Parc din Parcul Tineretului, au anunţat luni printr-un comunicat reprezentanţii organizaţiei
Potrivit sursei citate, investiţia urma să fie realizată pe 53.000 de metri pătraţi în Parcul Tineretului. Peste jumătate din această suprafată urma să fie acoperită cu piscine, restaurante şi parcări auto, cu încălcarea interdicţiei legale de construire pe spaţiul verde, mai spun sursele citate.
Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul arată că mai multe instituţii au contribuit la acest “proiect ilegal”. Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti a oferit terenul în folosinţă gratuită pentru 25 de ani pentru realizarea investiţiei, iar Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti au avizat Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţia de construire fără a obliga la întocmirea unei evaluări de mediu, deşi dispăreau aproximativ trei hectare de spaţiu verde şi câteva sute de copaci. În plus, Comisia de Circulaţie a Primăriei Municipiului Bucureşti a dat aviz favorabil şi a inclus proiectul în “Sistemul de management al traficului în Bucureşti”, deşi în mod evident proiectul aglomera traficul din zona Parcului Tineretului.
Pe lângă acestea, arhitectul şef al Sectorului 4 a confirmat agenţiilor de mediu că proiectul se încadrează în prevederile legale privitoare la spaţiile verzi, Consiliul Local al Sectorului 4 a emis Planul Urbanistic de Detaliu, iar primarul Sectorului 4 a emis autorizaţia de construire.
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul încurajează investitorul să se îndrepte în justiţie pentru recuperarea pagubei împotriva tuturor emitenţilor actelor ilegale. “Numai aşa se poate stopa atitudinea iresponsabilă a primariilor din Bucureşti în eliberarea actelor necesare investiţiilor imobiliare. Numai aşa se poate crea un cadru investiţional corect în Bucureşti”, se spune în comunicat.
Conform sursei citate, valoarea investiţiei era, potrivit autorizaţiei de construire, de 30,5 milioane lei. Totodată, potrivit afirmaţiilor investitorilor, în vederea finanţării proiectului a fost acordat un împrumut bancar. Astfel, pierderile investitorului sunt de ordinul câtorva sute de mii de euro, mai spun sursele citate.