BRD: operaţiuni de factoring de peste 1 miliard de euro în 2012

BRD - Groupe Societe Generale (JEAN AYISSI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.03.2013

Activitatea de factoring a BRD a depăşit pargul de 1 miliard de euro ca volum total al operaţiunilor de factoring derulate în anul 2012.

BRD obţine astfel locul 2 mondial în clasamentul Factors Chain Internaţional la categoria „Best Export and Import Factor” pentru calitatea serviciilor de factoring internaţional, a anunţat BRD.

Prin acest rezultat, BRD îşi consolidează atât locul de lider al pieţei de factoring din România, cu o cotă de 35% în 2012, cât şi poziţia pe care a ocupat-o în ultimii 5 ani ani în topul celor mai buni factori din lume, se precizează într-un comunicat al băncii.

În 2012, cifra de afaceri din operaţiuni de factoring a crescut cu 19% comparativ cu 2011. În structură, operaţiunile de factoring intern deţin ponderea cea mai importantă, 78%, în timp ce operaţiunile de factoring de export reprezintă 13%, iar cele de import, 9%. Astfel, comparativ cu 2011 se remarcă creşterea cu 8% a operaţiunilor de factoring intern şi o scădere în zona celor de factoring internaţional, cu o pondere de 4% în totalul cifrei de afaceri din activităţi de factoring.

Din punctul de vedere al tipului de operaţiuni – cu regres şi fără regres -, cea mai mare pondere, respectiv 80%, o deţin operaţiunile fără regres, ceea ce înseamnă că, mai mult decât în anii anteriori, companiile au devenit din ce în ce mai preocupate de identificarea de soluţii pentru acoperirea riscului de neplată aferent portofoliului de creanţe. Accesând produsul factoring fără regres, clienţii beneficiază de avantajele unei finanţări imediate, de un management profesionist al creanţelor şi, în acelaşi timp, de certitudinea încasării acestora în situaţii de insolvenţă sau de neplată prelungită a debitorilor.

Profilul clienţilor care au apelat la factoring în această perioadă rămâne divers: de la companii locale foarte mici, cu cifră de afaceri de până la 5 milioane euro, la companii multinaţionale, acestea din urmă deţinând şi cea mai mare pondere în totalul cifrei de afaceri.

„BRD a optimizat şi diversificat portofoliul de produse pe acest segment de activitate astfel încât să răspundă nevoilor tuturor categoriilor de clienţi, fie că vorbim despre finanţare şi administrare a creanţelor în cazul societăţilor mici şi mijlocii sau de produse de factoring fără regres „taylor made”, care permit deconsolidarea creanţelor din bilant în cazul companiilor mari, multinaţionale. Banca noastră a dezvoltat şi promovat, de asemenea, operaţiunile de “reverse factoring”, prin care furnizorii unor companii puternice, în baza unor parteneriate încheiate cu banca, pot beneficia de operaţiuni de factoring în condiţii preferenţiale”, a declarat Anca Dogaru, directorul Direcţiei Factoring a BRD-Groupe Société Générale.

BRD este prima bancă din România care a introdus în oferta sa, în 1993, operaţiunile de factoring, afiliindu-se în acelaşi an la Factors Chain International. În anul 2004, banca a devenit membru cu drepturi depline in această organizaţie, iar din 2011 este membru fondator al Asociaţiei Române de Factoring şi membru în Comitetul Director al acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor