Siria: Putin se întâlneşte cu saudiţii

Şeful Kremlinului şi ministrul saudit al Apărării, au avut o întrevedere duminică, pentru a discuta despre o posibilă soluţie politică în Siria, unde Moscova desfaşoară atacuri aeriene începând cu 30 septembrie.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi ministrul saudit de externe Mohammed bin Salman discută la Soci, Rusia.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi ministrul saudit de externe Mohammed bin Salman discută la Soci, Rusia. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul saudit al Apărării, prinţul Mohammed bin Salman, s-au întâlnit duminică în oraşul Soci. La întâlnire au participat şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ministrul rus al energiei Alexander Novak, conform Deutsche Welle.

Lavrov a declarat jurnaliştilor că, după discuţii, Rusia şi Arabia Saudită “înţeleg mai bine cum să se îndrepte către o soluţie politică”.

“Am cooperat îndeaproape cu Arabia Saudită timp de ani de zile în privinţa crizei din Siria”, a declarat Lavrov.

“Cele două părţi au confirmat că Arabia Saudită şi Rusia au obiective similare când vine vorba de Siria, de exemplu, acela de a nu lăsa un califat terorist să pună stăpânire pe ţară”, a adăugat Lavrov.

Salman a declarat că intervenţia militară a Rusiei în Siria a ridicat temeri în Riad că Moscova ar putea forma o alianţă cu Iranul.

Arabia Saudită este îngrijorată de avântul pe care l-a luat regimul iranian în zonă, mai ales după încheierea acordului asupra programului său nuclear cu uterile occidentale. Noua campanie a Rusiei, care conduce o coaliţie împreună cu Iranul şi Siria, este de natură să crească suspiciunile Casei Saud, duşmanul tradiţional al Teheranului.

Forţele guvernului sirian au fost susţinute de avioanele de luptă ruseşti de când acestea au început o campania de bombardamente în 30 septembrie.

Ministerul rus al Apărării a declarat ieri că avioanele de luptă ruseşti au distrus 53 de poziţii ISIL în urma unui total de 63 de lovituri aeriene în provinciile Hama, Latakia, Idlib şi Raqqa.

Totuşi, campania aeriană organizată de Kremlin a complicat situaţia pentru coaliţia condusă de SUA din care face parte şi Arabia Saudită. De aproximativ, un an lansează propriile sale atacuri asupra poziţiilor ISIL din Siria.

Mai multe state occidentale au acuzat Moscova că a direcţionat o mare parte a campaniei sale aeriene din Siria împotriva unor grupuri de opoziţie finanţate de SUA şi împotriva altor grupuri moderate, cu scopul de a le slăbi.

Kremlinul a intrat în conflict şi cu Turcia, după ce avioane de luptă aparţinând Rusiei au pătruns de mai multe ori în spaţiul aerian turcesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe