Putin susţine că l-a invitat pe Trump la Moscova. Casa Albă deschisă la această idee

Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)
Andrei Popescu
28.07.2018

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri că l-a invitat pe omologul său american Donald Trump la Moscova, adăugând că atât el cât şi Trump sunt pregătiţi pentru noi summituri.

Putin a adăugat că este de asemenea pregătit să călătorească la Washington pentru a-l întâlni pe Trump, însă a precizat că pentru desfăşurarea întâlnirii condiţiile trebuie să fie potrivite.

Discutând cu reporterii la un summit BRICS (ţările membre fiind Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) în Africa de Sud, liderul rus a afirmat vineri că discuţiile telefonice dintre Moscova şi Washington nu sunt suficiente, potrivit RFE/RL.

„[Trump] are o invitaţie pentru Moscova. I-am spus despre ea. Sunt pregătit să merg la Washington, de asemenea, dar, mă repet, doar dacă sunt create acolo condiţiile corespunzătoare”, a precizat Putin, fără să elaboreze în privinţa acestor condiţii.

Putin a adăugat că Rusia şi SUA au de asemenea planuri pentru contacte la summiturile G20 şi la alte întâlniri internaţionale.

„Astfel, în ciuda tuturor dificultăţilor, în acest caz dificultăţile din politica internă a Statelor Unite, contactele noastre continuă”, a adăugat liderul rus.

Şeful de la Kremlin a precizat că atât el cât şi Trump trebuie să se întâlnească pentru a discuta despre probleme precum acordul nuclear iranian şi conflictele globale.

Putin a subliniat faptul că discuţiile sale cu Trump sunt „importante”, deoarece ele sunt relevante pentru „foarte multe ţări din lume, inclusiv întreaga Europă”.

El l-a lăudat pe Trump pentru ceea ce a numit a fi „dorinţa sa de a respecta toate promisiunile făcute alegătorilor în timpul campaniei sale electorale”.

Preşedintele rus a afirmat că unul dintre punctele cheie ale declaraţiei comune a summitului BRICS este „neacceptarea sancţiunilor economice” impuse Rusiei de către SUA şi Uniunea Europeană ca răspuns la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi ca răspuns la suportul oferit de Kremlin separatiştilor pro-ruşi implicaţi în războiul din estul Ucrainei, unde au murit peste 10.300 de persoane până în prezent.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sander, a declarat vineri, drept răspuns, că Trump „aşteaptă cu interes să îl primească pe preşedintele Putin la Washington la începutul anului viitor şi este deschis în privinţa unei vizite la Moscova după primirea unei invitaţii oficiale”.

În plus, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a precizat că ia în considerare posibilitatea unor prime discuţii, după ani de zile, între şefii apărării din SUA şi Rusia.

Separat, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a afirmat vineri că John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, s-ar putea întâlni cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, la sfârşitul acestei veri.

Putin s-a întâlnit cu Trump la Helsinki la începutul săptămânii trecute, însă liderul american a fost puternic criticat în ţară de republicani şi democraţi, care au afirmat că el a ţinut partea Rusiei în ceea ce priveşte concluziile la care au ajuns agenţiile americane de informaţii, şi anume că Moscova s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA de acum doi ani.

În 25 iulie, Bolton a declarat că Trump doreşte să îl primească pe Putin la Casa Albă anul acesta, însă, după un nou val de presiuni, această posibilă întâlnire a fost amânată până la începutul anului următor, după ce ancheta Departamentului de Justiţie asupra presupusului amestec al Rusiei în alegeri - numită de Trump drept o „vânătoare de vrăjitoare” – va fi finalizată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor