Putin şi Ianukovici nu au ajuns la o înţelegere vizând gazele, dar au delimitat frontierele în strâmtoarea Kerci (revista presei)

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit joi, la Ialta, cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, în cadrul comisiei interstatale ruso-ucrainene, scriu ziarele moscovite de vineri.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.07.2012

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit joi, la Ialta, cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, în cadrul comisiei interstatale ruso-ucrainene, scriu ziarele moscovite de vineri. Potrivit Kommersant, problema gazelor ruseşti, al căror preţ este considerat împovărător la Kiev, nu a fost discutată. Nezavisimaia Gazeta relatează că prima vizită a lui Putin în Ucraina, de la învestirea sa pentru cel de-a treilea mandat la Kremlin, 'nu a mers chiar strună'.

Un expert ucrainean din anturajul preşedintelui a afirmat, referindu-se la atmosfera reuniunii de la Ialta, că 'totul se încurcă, încât sunt posibile două variante: fie Putin îi va strânge lui Ianukovici mâna, îi va aminti că problemele acumulate nu pot fi rezolvate cât timp Ucraina nu aderă la Uniunea Vamală şi va pleca într-o oră. Fie negocierile se prelungesc intenţionat către noapte, ca nimeni să nu-i împiedice'. 'Vor lucra fructuos în spatele uşilor închise, iar dimineaţa vom afla despre 'Acordurile de la Ialta', cum am aflat odinioară despre înţelegerile de la Harkov (2010), dintre Ianukovici şi (preşedintele de atunci al Rusiei) Dmitri Medvedev', a mai spus expertul, sub protecţia anonimatului.

Ucraina nu a reuşit nici de data aceasta să obţină revizuirea acordurilor gaziere, în schimb a primit disputata insulă Tuzla, menţionează Izvestia. Ucraina, în continuare, nu intenţionează să adere la Uniunea Vamală (dintre Rusia, Belarus, Kazahstan), dar este dispusă să coopereze cu această structură 'la nivel sectorial', a declarat Ianukovici, după întâlnirea cu Putin. Dar acest mic pas al Kievului făcut în întâmpinare Moscovei nu-i va ajuta pe ucraineni să obţină modificarea acordurilor gaziere (implicit reducerea preţului gazelor ruseşti). În această cheie - Kievul se integrează în Uniunea Vamală şi primeşte o reducere la preţul gazelor - partea rusă examinează problema, semnalează Izvestia.

Întrebat în ce condiţii ar fi dispusă Moscova să revizuiască acordurile privind gazul cu Kievul, Putin a dat un răspuns alegoric, citând o frază dintr-un roman rusesc ('12 scaune', care a inspirat şi un film) a cărei esenţă era - 'mai întâi banii'. El a arătat că există nişte acorduri vizând gazele şi acestea rămân în vigoare. În schimb, Putin şi Ianukovici au semnat la Ialta acordul privind delimitarea frontierei maritime, relatează Utro şi Komsomolskaia Pravda. Părţile au convenit că insula Tuzla, pe care Rusia nu reuşea să o împartă cu statul vecin, îi va reveni Ucrainei. Rusia obţine în schimb dreptul de a naviga liber prin strâmtoarea Kerci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor