Parlamentarii ruşi au aprobat lista neagră a site-urilor web

Camera inferioară a Parlamentului rus a aprobat un proiect de lege care dă guvernului puterea de a include pe o listă neagră site-urile web ce conţin ceea ce oficialii consideră ca fiind materiale inacceptabile, potrivit unui raport VOA.
Un protestatar rus deţiunut priveşte printr-o fereastră a dubei de poliţie în care este reflectată Duma Rusiei, mai 2012 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
12.07.2012

Camera inferioară a Parlamentului rus a aprobat un proiect de lege care dă guvernului puterea de a include pe o listă neagră site-urile web ce conţin ceea ce oficialii consideră ca fiind materiale inacceptabile, potrivit unui raport VOA.

Duma de Stat a votat miercuri această măsură, despre care susţinătorii spun că este menită să protejeze tinerii de pornografie infantilă şi informaţii despre sinucidere şi consumul de droguri.

Mişcarea vine la o zi după ce versiunea în limba rusă a Wikipedia şi-a închis site-ul timp de 24 de ore, în semn de protest faţă de proiectul de lege.

Marţi, pagina principală a Wikipedia în limba rusă a afişat un logo de închidere a site-ului şi mesajul că legislaţia ar putea duce la crearea unei cenzuri extrajudiciare a internetului din Rusia. Wikipedia a comparat propunerea legislativă cu firewall-ul restrictiv ce acţionează pentru a cenzura accesul la internet în China şi a cerut cititorilor să se opună măsurii.

Amendamentul la lege este controversat chiar şi în rândul autorităţilor ruse. Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, s-a folosit marţi de reţeaua socială Twitter pentru a critica proiectul de lege şi închiderea temporară a Wikipedia. "Eu nu susţin decizia Wiki de a închide temporar site-ul", a scris el. "Dar acest pas este o reacţie importantă din partea societăţii, un semn că trebuie să modificăm proiectul de lege."

Consiliul pentru Drepturile Omului din Rusia, un grup consultativ al guvernului, a criticat şi el modificarea legislaţiei, declarând că aceasta ar putea duce la blocarea "masivă" a site-urilor cu conţinut juridic.

Susţinătorii măsurii spun că modificarea este menită doar să protejeze copiii de informaţii care dăunează sănătăţii şi dezvoltării lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor