Transnistria cere anexarea la Federaţia Rusă

Transnistria
Transnistria (evz.md)

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care solicită examinarea posibilităţii anexării Transnistriei la Federaţia Rusă.

Mihail Burla a mai adăugat că autorităţile de la Tiraspol nu pot organiza un referendum privind alipirea la Rusia în baza legilor Republicii Moldova, deoarece acestea nu funcţionează în Transnistria.

Solicitarea a urmat după un proiect de lege propus de deputaţii Partidului "Rusia Dreaptă" cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federaţia Rusă.

Preşedintele R.Moldova, Nicolae Timofti, a anunţat în această dimineaţă la Chişinău o conferinţă de presa pe teme "de actualitate", unde se aşteaptă o declaraţie legată de situaţia din regiune, după referendumul din Crimeea şi după ce Rusia a recunoscut independenţa Crimeei.

Timofti este de părere că acţiunile Tiraspolului sunt în defavoarea nu doar a Chişinăului, cât şi a Moscovei: "Dacă va accepta cred că va fi un pas greşit. Republica Moldova, astăzi, în afară de poziţiile pe care le-am luat până în prezent faţă de aceste structuri anticostituţionale nu va adopta altele.

Deputatul partidului liberal-reformatori, Ana Guţu susţine că Tiraspolul nu va obţine nimic. "Să nu uităm că nici Transnistria, cu atât mai mult Găgăuzia nu este Crimeea. Ceea ce au făcut cei din regiunea separatistă este un gest disperat, fiindcă s-au pomenit complet izolaţi în condiţiile în care în Ucraina este o altă putere, o altă atitudine faţă de această regiune secesionistă".

Parlamentul de la Moscova urmează să se pronunţe în această săptămână în legătură cu proiectul de lege propus de deputaţii Partidului Rusia Dreaptă, care prevede facilitarea anexării de noi teritorii la Federaţia Rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe