Putin pofteşte Premiul Nobel pentru pace

Propunerea a fost făcută de Academia Internaţională de Unitate Spirituală şi Colaborare între Popoarele Lumii, organizaţie care numără printre membrii săi oficiali seniori din guvernul Rusiei.
Vladimir Putin, 6 februarie 2012 (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
02.10.2013

Preşedintele rus Vladimir Putin, fost agent KGB, a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Propunerea a fost făcută de Academia Internaţională de Unitate Spirituală şi Colaborare între Popoarele Lumii, organizaţie care numără printre membrii săi oficiali seniori din guvernul Rusiei.

Grupul susţine că Putin merită aceasta onoare, măcar pentru rolul pe care l-a jucat în evitarea unui conflict internaţional în Siria.

La competiţie cu Obama

Iosif Kobzon, senior al partidului-stat Rusia Unită, şi nostalgic al fostei URSS, susţine că Putin este chiar mai îndrituit să primească premiul, decât Obama: „preşedintele nostru, care încearcă să oprească războiul, este mai îndrituit să primească un asemenea premiu”.

Însă potrivit lui Gheorghi Trapeznikov, preşedintele rus a fost nominalizat datorită rolului pozitiv pe care l-a jucat într-o serie de alte conflicte armate, inclusiv în evenimentele din Beslan (2004) şi constrângerea la pace a Georgiei din 2008.

Cu toate acestea masacrul de la Beslan este considerat de comunitatea internaţională un exemplu despre eşecul total al trupelor speciale ruse, ale căror operaţiuni au avut ca rezultat moartea celor circa 250 de ostatici, majoritatea copii.

Putin a început cel de-al doilea război cu cecenii, marcat de orori în ceea ce priveşte drepturile omului, şi conflictul cu Georgia, în care Rusia a fost acuzată cel puţin de folosirea disproporţionată a forţei, şi de susţinerea unor provincii separatiste.

Premiul Nobel pentru Pace a fost primit de-a lungul anilor de numeroase persoane controversate.

Printre cei mai controversaţi recipienţi se află Henry Kissinger (împreună cu Le duc Tho, lider comunist vietnamez), fost secretar de stat american, pentru implicarea sa în bombardamentele din Laos şi Vietnam. „Onoarea” a mai fost primită de Yasser Arafat liderul palestinian care s-a implicat în terorism pentru a susţine cauza palestiniană, precum şi de politicianul american (la vremea aceea obscur ca activitate în domeniul menţinerii păcii) Barack Obama, imediat după alegerea sa.

Pe de alta parte există mari personalităţi care au depus eforturi susţinute în slujba umanităţii, cărora, însă, nu le-a fost acordat Premiul. Printre ei îi amintim Mahatma Ghandi, liderul politic indian care a învins Imperiul Britanic prin non violenţă şi sacrificiu, precum şi Li Hongzhi, liderul mişcării spirituale chineze Falun Gong, care a declanşat o renaştere morală a societăţii chineze în anii ‘90, înainte de a deveni persecutată de regimul comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor