Articolele lui Putin şi McCain, în atenţia internauţilor americani şi ruşi

The New York Times (Ramin Talaie/Getty Images)
Epoch Times România
26.09.2013

Pe segmentul rusesc al reţelelor de socializare se remarcă un echilibru între evaluările pozitive şi cele neutre cu privire la articolul din The New York Times (NYT) al lui Vladimir Putin, constată sociologi ai fondului Vox Populi. În acelaşi timp, majoritatea utilizatorilor americani de reţele socializare evaluează negativ mesajul preşedintelui rus. Americanii se declară indignaţi de faptul că despre libertate scrie tocmai liderul unei ţări unde au loc represalii. Totodată, 'replica' senatorului american McCain este şi mai contestată de internauţii americani decât de cei ruşi, notează cotidianul Kommersant.

Potrivit studiului realizat de fondul Vox Populi, articolul preşedintelui Putin din NYT a fost dezbătut mai mult de utilizatorii americani de reţele de socializare. Dintre toate postările de pe Twitter, Facebook şi 'V kontakte' (reţea de socializare rusească) care se refereau la acest articol, 45% aparţineau americanilor şi doar 18% - ruşilor.

După cum aminteşte Kommersant, în articolul intitulat 'Rusia face apel la precauţie', publicat în 10 septembrie, Putin atenţionează că operaţiunea militară plănuită de Washington în Siria 'poate duce doar la noi victime nevinovate şi la escaladarea conflictului'. Amintind de Afganistan, Irak şi Libia, liderul rus a precizat că 'utilizarea forţei şi-a demonstrat ineficienţa şi inutilitatea'.

În perioada 11-22 septembrie, experţii de la Vox Populi au reperat în reţele de socializare circa 134.500 de postări de la peste 34.000 de autori. În SUA, articolul lui Putin a fost discutat în special de utilizatori cu vârste de la 45 de ani în sus, în timp ce în Rusia - între 25 şi 34 de ani. Doar 10% din postările americanilor în care era menţionat articolul lui Putin aveau tonalitate pozitivă. Articolul lui Putin era evaluat negativ în 47% din postări, iar alte 43% din postări aveau un ton neutru.

Totodată, o bună parte din comentariile americanilor (48%) conţineau mesaje indignate cu privire la faptul că despre libertate scrie tocmai liderul unei ţări unde, în opinia lor, există îngrădire a libertăţilor civile. În 27% din postări, internauţii americani îşi exprimau uimirea că preşedintele rus şi-a publicat articolul într-un ziar american şi îşi declarau din start neîncrederea şi dezacordul faţă de acest articol.

În Rusia, în schimb, aproape jumătate din postările de pe net (45%) în care era menţionat articolul lui Putin aveau tonalitate pozitivă şi aproximativ tot atâtea (43%) - neutră.

Fondul Vox Populi a făcut şi o monitorizare a postărilor din reţelele de socializare în care era menţionat articolul senatorului american John McCain publicat în ediţia online a cotidianului rus Pravda. Senatorul şi-a publicat articolul cu titlul 'Ruşii merită ceva mai bun decât Putin' ca replică la articolul din NYT al preşedintelui rus. În total, în reţelele de socializare au fost reperate circa 18.000 de menţionări ale 'replicii' senatorului american.

Diferenţa dintre nivelurile de interes din partea utilizatorilor americani şi ruşi faţă de articolul lui McCain nu este prea sesizabilă: 24% din postări revin segmentului american al reţelelor de socializare, iar 23% - celui rusesc. Articolul lui McCain a stârnit în SUA, ca şi în Rusia, respingere maximă printre internauţi, iar pe segmentul american procentul de menţionări negative este chiar mai mare decât pe segmentul rusesc: 76 şi respectiv 63 procente.

'Articolul lui Putin a avut în general o rezonanţă mai mare, a pus diverse întrebări în faţa naţiunii americane şi a fost publicat la momentul potrivit şi la locul potrivit, stârnind o serie de discuţii în societatea americană', constată directorul executiv al Vox Populi, Kirill Rodin. Potrivit acestuia, 'Putin a tras primul foc', în timp ce senatorul McCain şi-a formulat articolul ca replică la cel al liderului rus. 'McCain sprijină tactica intervenţiei militare în Siria, în timp ce comunitatea mondială este în mod clar pentru o soluţionare paşnică a problemei, astfel că articolul lui Putin a coincis cu opinia generală a populaţiei', explică Rodin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor