Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi pregătit să se aventureze în prima sa călătorie în străinătate de când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandatul său de arestare pentru presupuse crime de război, potrivit The Daily Beast.
Mai precis, liderul de la Kremlin plănuieşte să facă o vizită în China, cu ocazia Forumului Belt and Road din octombrie, potrivit unui raport Bloomberg.
CPI a emis mandatul de arestare pe numele lui Putin în martie pentru presupusa implicare a acestuia în răpirea şi deportarea ilegală a copiilor din Ucraina, ceea ce ar fi provocat panică în interiorul Kremlinului cu privire la stabilitatea guvernării lui Putin şi dacă mandatul echivala cu un apel la schimbarea regimului.
Putin a optat pentru o prezenţă discretă în ultimele luni la evenimentele internaţionale tocmai pentru a evita călătoriile în ţările care ar putea pune în aplicare mandatul de arestare. El nu a participat în persoană la summitul BRICS din Africa de Sud de săptămâna trecută, după luni de dezbateri pe tema dacă ar fi fost sigur pentru el să facă acest lucru.
În locul preşedintelui rus, la summitul BRICS de la Johannesburg a mers ministrul de Externe Serghei Lavrov, tocmai pentru a evita scandalul internaţional legat de mandatul emis de CPI.
Putin s-a eschivat şi de la alte călătorii internaţionale. Preşedintele rus l-a informat săptămâna aceasta pe premierul indian, Narendra Modi, că nu va călători în India luna viitoare pentru summitul G20, iar un purtător de cuvânt al Kremlinului a motivat decizia spunând că Putin ar fi prea "ocupat" pentru a participa.
China a recurs la un exerciţiu de echilibru fragil de când Putin a invadat Ucraina anul trecut. China şi Rusia împărtăşesc ceea ce ele numesc un "parteneriat fără limite". Dar Xi a fost prins cu garda jos când Putin a invadat Ucraina, potrivit unei evaluări a comunităţii de informaţii americane. Chiar şi aşa, Beijingul a refuzat să condamne acţiunile Rusiei şi a continuat să cheltuiască miliarde de dolari pentru a răspândi dezinformarea pro-Rusia cu privire la războiul din Ucraina.
Vizita în China va avea loc la câteva luni după ce preşedintele Xi Jinping a vizitat Rusia în martie, unde l-a lăudat pe Putin pentru "conducerea sa puternică".
În timpul vizitei, Beijingul s-a străduit să se prezinte ca un partener constructiv, împărtăşind detalii despre un plan de pace propus pentru Ucraina - unul care înclina în favoarea Rusiei -, susţinând în acelaşi timp că are o "poziţie imparţială" în legătură cu războiul. Xi a semnalat la momentul respectiv că parteneriatul dintre China şi Rusia va continua cu scopul comun de a contracara influenţa SUA pe scena mondială.
Multe s-au schimbat de la acea călătorie. Putin a respins o revoltă înscenată a şefului Wagner, Evgheni Prigojin, cea mai mare provocare la adresa puterii preşedintelui rus din ultimii ani. Se presupune că Prigojin a murit în urma unui accident de avion misterios despre care observatorii din Rusia au spus că a fost probabil un asasinat orchestrat de Putin însuşi, în încercarea de a-şi consolida puterea.
În ultimele săptămâni, şi Beijingul s-a confruntat cu unele tulburări în rândul oficialilor de rang înalt. Mai întâi, ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang, a dispărut, pentru ca mai apoi să fie demis. Apoi, la începutul acestei luni, Beijingul i-a înlocuit pe şeful unităţii de forţă de rachete a Chinei, generalul Li Yuchao, şi pe adjunctul său, într-un semnal că Xi s-ar putea simţi neliniştit în ceea ce priveşte sentimentul de control asupra regimului său.
Întâlnirea are loc, de asemenea, în contextul în care Rusia se pregăteşte să preia în ianuarie preşedinţia grupului BRICS, într-un moment în care grupul, format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, are în vedere adăugarea de noi membri pentru a-şi spori influenţa politică şi economică colectivă pe scena mondială.
Pentru Rusia, schimbarea componenţei grupului este probabil văzută ca o modalitate de a stăvili izolarea Moscovei pe scena internaţională în timp ce Putin continuă să ducă războiul în Ucraina.
Pentru China, unele dintre schimbările care se întrevăd la orizont ar putea fi o modalitate de a arăta unitate şi sprijin pentru Beijing după ce şi-a înstrăinat aliaţii prin "parteneriatul fără limite" cu Moscova, chiar şi în timp ce Rusia îşi continuă invazia în Ucraina.