Alexis Tsipras ridică miza negocierilor cu Zona Euro şi se va întâlni cu şeful Kremlinului

Premierul grec Alexis Tsipras va zbura astăzi la Moscova pentru a se întâlni miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin, în mijlocul unor temeri că statul mediteranean va rămâne fără bani în această lună.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.04.2015

Premierul grec Alexis Tsipras va zbura astăzi la Moscova pentru a se întâlni miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul în care statul mediteranean va rămâne fără bani în această lună, susţine site-ul City A.M.

Întâlnirea a fost iniţial programată pentru luna mai, dar a fost devansată pentru 9 aprilie, amplificându-se suspiciunile că Grecia plănuieşte să obţină fonduri din Rusia sau să-şi folosească relaţiile cu Moscova ca o monedă de schimb în timpul negocierilor cu partenerii săi din zona euro pentru deblocarea programului de salvare financiară (bailout) a ţării.

În prezent, Atena trebuie să prezinte creditorilor săi internaţionali un plan de reforme care să îi determine pe aceştia să deblocheze o tranşă de 7,2 miliarde de euro din programul de bailout încheiat în 2010 pentru a ajuta Grecia să nu ajungă la faliment şi a cărui valoare totală este de 240 miliarde de euro.

“Deşi niciun membru al guvernului nu recunoaşte acest lucru în public, stimularea unor relaţii îmbunătăţite cu Rusia este văzută ca o potenţială unealtă de negociere în relaţiile dintre Grecia şi creditorii săi”, a declarat un analist de la think tank-ul grecesc Macropolis.

“Rusia este văzută ca o alternativă dacă aceste discuţii nu produc un rezultat satisfăcător, deşi există dubii serioase dacă Moscova va fi capabilă să ajute financiar Grecia într-un astfel de caz. Singurul rezultat tangibil pe care l-ar putea obţine Tsipras din partea Moscovei va fi ridicarea embargoului rusesc aplicat asupra produselor agricole greceşti”, a mai continuat analistul.

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a zburat la Washington în weekend, unde a confirmat faptul că Atena va plăti până joi un împrumut în valoare de 460 milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional.

După întâlnirea cu directoarea FMI, Christine Lagarde, ministrul Varoufakis a fost primit luni la Washington de subsecretarul Trezoreriei pentru probleme internaţionale, Nathan Sheets.

Conform unei declaraţii din partea Trezoreriei, Atena trebuie “să se angajeze plenar într-un proces de negocieri tehnice cu partenerii săi internaţionali pentru a finaliza un program de reforme care să merite sprijinul financiar în timp oportun din partea creditorilor Greciei.”

În plus, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat omologului său grec în luna februarie că Moscova va lua în considerare acordarea unui împrumut către Grecia dacă aceasta o va cere – o ofertă repetată de ambasadorul rus în Grecia săptămâna trecută în cadrul unui interviu cu ziarul elen Kathimerini, conform City A.M.

De asemenea, Grecia ar putea primi din partea Rusiei discounturi la livrări de gaz. “Suntem gata să luam în considerare o reducere a preţului gazului pentru Grecia", a declarat o sursă guvernamentală al cărei nume nu a fost făcut public, conform publicaţei ruse Kommersant.

Atât compania rusească de stat Gazprom cât şi Ministerul rus al Energiei au refuzat să comenteze această informaţie.

Sursa a adăugat că, în schimbul reducerilor la gaze şi unor posibile împrumuturi, Rusia va dori acces la activele elene, fără a specifica despre care este vorba.

Gazprom a declarat că doreste să achiziţioneze DEPA (Corporaţia Energetică Publică a Greciei) în 2013, dar a renunţat la oferta sa după ce nu a primit suficiente garanţii în legătură cu poziţia financiară a corporaţiei.

În conditiile în care Grecia se apropie de un punct în care va rămăne fără bani, Banca Centrală Europeană a ridicat cu 700 de milioane de euro nivelul maxim al lichidităţilor de urgenţă pe care le pot obţine băncile greceşti, a declarat o sursă bancară.

Băncile elene sunt dependente de BCE pentru finanţare, dar banca centrală a zonei euro nu mai acceptă obligaţiunile suverane elene ca o garanţie pentru împrumuturi. În aceste condiţii, băncile greceşti nu mai au acces la împrumuturile de pe pieţele externe şi acest lucru se resimte puternic în interiorul ţării.

Agenţia de ştiri Reuters a relatat că Grecia ar putea rezista până în 20 aprilie prin jonglarea banilor proveniţi de la diferite organizaţii guvernamentale. Dar, ideea de bază este aceeaşi: banii se vor termina rapid şi Atena va intra oficial în incapacitatea de plată a datoriilor dacă nu va ajunge cât mai repede la un acord.

Au circulat o serie de speculaţii cu privire la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, lucru care nu este dorit de Uniunea Europeană deoarece această măsură ar putea destabiliza semnificativ blocul european - mai ales dacă Rusia şi-ar deschide braţele şi ar accepta să îi ajute pe greci.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor