Putin îşi face o rară apariţie în public alături de soţie

Premierul rus Vladimir Putin şi soţia sa, Liudmila, şi-au făcut în acest weekend una din rarele apariţii în public împreună, părând că încearcă să spulbere zvonurile persistente despre un posibil divorţ.
Premierul rus Vladimir Putin şi soţia sa, Liudmila s-au întâlnit cu operatoarea pentru recensământ la reşedinţa lor din Novo-Ogarovo (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2010

Premierul rus Vladimir Putin şi soţia sa, Liudmila, şi-au făcut în acest weekend una din rarele apariţii în public împreună, părând că încearcă să spulbere zvonurile persistente despre un posibil divorţ.

Pretextul l-a constituit un nou recensământ al populaţiei, după opt ani. Atât familia premierului Putin, cât şi cea a preşedintelui Dmitri Medvedev au răspuns sâmbătă operatorilor în faţa camerelor de luat vederi, în dorinţa de a da un exemplu populaţiei.

Ambii lideri şi soţiile lor i-au informat pe operatorii recensământului despre vârsta, educaţia, starea civilă, condiţiile de domiciliere, locul de muncă, implicarea în procesul de migrare, surse de venit, folosirea internetului şi a altor mijloace de telecomunicaţie şi chiar despre modul în care îşi administrează gunoiul - o întrebare adăugată la referendum la insistenţa activiştilor ecologişti, precizează RIA Novosti.

Premierul Vladimir Putin s-a întâlnit cu operatoarea pentru recensământ la reşedinţa sa din Novo-Ogarovo. Soţia, Liudmila Putina, a fost şi ea prezentă pentru a fi filmată, într-una din rarele sale apariţii publice, scrie The Moscow Times.

Putin, în vârstă de 58 de ani, s-a căsătorit cu Liudmila, 52 de ani, fostă stewardesă, în 1983 şi au două fete. Soţii Putin au fost rar văzuţi în public împreună în ultimii ani, iar în presă au apărut speculaţii despre un divorţ secret şi chiar despre faptul că Putin ar avea de gând să se căsătorească cu Alina Kabaieva - fostă campioană olimpică la gimnastică, devenită între timp deputată - născută în anul în care Putin se căsătorea cu Liudmila.

Cu o lună înainte de a pleca de la Kremlin şi de a prelua postul de premier, în 2008, Putin a pus capăt zvonurilor spunându-le jurnaliştilor să nu-şi mai bage "nasurile mucoase" în viaţa lui privată. În înregistrarea video de sâmbătă, care apare pe site-ul Guvernului, soţii Putin îi spun operatorului de la recensământ că sunt căsătoriţi. "Sunt soţia lui", spune Liudmila, uşor stânjenită pe durata mini-interviului şi aranjându-şi tot timpul sacoul. Când a fost întrebată dacă este înregistrată căsătoria, a clipit des, părând un pic agitată.

Vladimir şi Liudmila Putin fuseseră văzuţi ultima oară în public la un concert de muzică pop, anul trecut. Înainte de aceasta, cuplul se întâlnise cu patriarhul ortodox Kirill şi au apărut zvonuri că au cerut permisiunea Bisericii ca să divorţeze. Viaţa personală a lui Putin este complet ascunsă de ochii lumii, mai ales că, în calitatea sa de premier, nu este obligat de protocol să-şi ia soţia la evenimentele internaţionale. Presa centrală nu relatează despre viaţa privată a premierului.

Luna trecută, Biserica ortodoxă rusă a trebuit să nege zvonurile care circulau pe internet potrivit cărora Liudmila s-ar fi călugărit şi ar fi fost numită de patriarh stareţă la una dintre mănăstiri.

În cele aproximativ 11 minute cât durează chestionarul, soţii Putin au momente când vorbesc între ei, râd, se consultă, ba îşi şi şoptesc ceva la un moment dat, dar nu se ating. Stau pe o canapea, iar premierul mângâie, se joacă şi ţine mai tot timpul după gât un câine mare, negru.

Întrebată ce limbi străine cunoaşte, Larisa (cum este numită pe site-ul Guvernului) Putina răspunde că germana, spaniola şi franceza, iar premierul face în glumă observaţia, uşor ironic, că "nu este deloc modestă". "Dar este adevărat", spune Putina.

Camera în care au primit presa şi pe operatoarea pentru recensământ este simplă, mobilată un pic desuet, cu un televizor model vechi care se vede într-un colţ, cu o perdea lungă, albă, la fereastră, totul părând să demonstreze că fostul spion KGB duce o viaţă ca orice rus obişnuit. Premierul este îmbrăcat tip sport, cu un bluzon, soţia este ceva mai elegantă şi are un colier la gât. Amândoi sunt îmbrăcaţi în culori apropiate, o nuanţă de maro deschis.

Operatoarea care face recensământul - o tânără cu eşarfă albastră şi taior bleumarin, care s-a prezentat Evghenia - i-a informat pe soţii Putin că recensământul a început la 14 octombrie la miezul nopţii, astfel încât toate răspunsurile trebuie să fie pertinente cu această dată. Una dintre întrebările ei l-a făcut pe Putin să stea pe gânduri: "Pe 14 octombrie, eraţi acasă şi dacă nu - de ce şi unde eraţi?". Apoi, premierul şi-a amintit: "Da, eram la Soci, lucram, m-am întâlnit cu membrii Comitetului Olimpic Internaţional".

Uşor încurcată, operatoarea îl întreabă apoi care îi sunt sursele de venit. "Slujba mea, nu am alte surse de venit", răspunde Putin.

Ca fost şef al Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), Putin primeşte şi o pensie militară de circa 2.000 de euro, în afară de salariul de premier. Potrivit declaraţiei de avere, Vladimir Putin a câştigat anul trecut 3,89 milioane de ruble (aproape 99.000 de euro). Premierul are un teren de 1.500 metri pătraţi şi un apartament de 153,7 metri pătraţi, precum şi un garaj de 18 metri pătraţi. Are şi două maşini Volga din anii '50, o maşină de teren Niva şi o remorcă. Presa occidentală a citat în 2007 un analist rus, Stanislav Belkovski, care susţinea că Putin are pachete mari de acţiuni în companii petroliere ruse şi deci o avere uriaşă. Analistul spunea că informaţia provine de la surse de la Kremlin, dar Putin a dezminţit categoric şi a râs pe tema acestor speculaţii.

Preşedintele Dmitri Medvedev, la rândul său, s-a întâlnit la reşedinţa sa de la Gorki cu o operatoare de la recensământ, căreia i-a oferit ceai şi fursecuri înainte de a-i răspunde la întrebări. Pe site-ul Kremlinul sunt postate câteva fotografii, care arată o ambianţă mult mai luxoasă decât cea de la reşedinţa lui Putin - faţă de masă albă, serviciu scump de porţelan, draperii grele. Medvedev este în costum, cu cravată, soţia într-un sacou elegant alb.

Potrivit Moscow Times, Medvedev i-a povestit operatoarei cum el însuşi a lucrat la un recensământ, în 1989. Medvedev a spus că a avut nevoie de o săptămână pentru a sta de vorbă cu oamenii din fiecare apartament al clădirii ce-i fusese alocată, dar în final a reuşit. "În cele din urmă, am dat de cei care nu răspunseseră imediat - eram un tip insistent şi aveam mai mult timp, fiind absolvent", a declarat Medvedev, citat de RIA Novosti. "În cele din urmă, au deschis uşa şi mi-au dat toate datele", a relatat preşedintele rus.

Alte figuri publice care au participat deja la recensământul programat să dureze două săptămâni, sunt guvernatoarea de Sankt Petersburg, Valentina Matvienko, şi patriarhul ortodox Kirill, anunţă site-ul oficial al recensământului. Kirill a ţinut să risipească temerile unor credincioşi potrivit carora participarea la referendum ar fi un păcat, dând exemplul părinţilor lui Isus, pe care participarea la un referendum roman i-a dus la Bethleem în noaptea când s-a născut Isus, potrivit Evangheliei după Luca. Kirill a ţinut să menţioneze că regretă că recensământul nu include şi o întrebare despre religie.

Datele recensământului, care se va încheia la 25 octombrie, vor fi cunoscute în aprilie. Ultimul recensământ, organizat în 2002, a indicat o populaţie de 145,2 milioane, dar serviciul statistic al statului a estimat anul trecut că în prezent populaţia a scăzut la 141,9 milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor