Putin "execută" un general de top din FSB. Şeful Serviciului 5 SOiMS, trimis în cumplita închisoare moscovită Lefortovo

Serghei Beseda,  şeful celui de-al cincilea serviciu al Serviciului Federal de Securitate (FSB) (Captură ecran)
D.B.
10.04.2022

Un oficial de top din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) a fost mutat într-o închisoare de înaltă securitate din Moscova, într-o acţiune în forţă a lui Vladimir Putin de "curăţare" a serviciile secrete ruse, motivul fiind eşecul înregistrat în războiul de invazie purtat în Ucraina, informează Daily Mail, citând unele rapoarte.

Concret, este vorba despre general-colonelul Serghei Beseda, în vârstă de 68 de ani, şeful Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informaţii externe al FSB), care fusese pus iniţial în arest la domiciliu.

Sursa citată precizează că Beseda a fost plasat acum în arest preventiv în faimoasa închisoare Lefortovo, ceea ce sugerează că va fi acuzat de fapte majore care au dus la eşecuri în domeniul serviciilor de informaţii.

Mişcarea va fi văzută ca un avertisment pentru alţi consilieri de rang înalt ai lui Putin, care sunt aşteptaţi să îşi asume vina pentru numărul uriaş al soldaţilor ruşi morţi în Ucraina.

Beseda, responsabil cu serviciile de informaţii FSB şi cu subversiunea politică în fosta URSS, se afla într-o călătorie în Ucraina cu puţin timp înainte de a fi reţinut. Beseda a fost mult timp un oficial de încredere al serviciilor secrete ale lui Putin, iar din 2009 ocupa funcţia de şef al Serviciului 5 al FSB.

Se spune că Putin se temea de posibilitatea ca planurile sale de invazie să fie divulgate Occidentului de "cârtiţe". Beseda nu a fost reţinut singur ci împreună cu adjunctul său Anatoli Boliuk, dar a fost ţinut în arest la domiciliu până acum. Statutul actual al lui Boliuk este neclar.

E cunoscut că închisoarea Lefortovo era destinată în perioada sovietică deţinuţilor politic, aici fiind aduşi acum în special cei suspecţi de trădare. Rusia nu a confirmat arestarea sau detenţia lui Beseda la Lefortovo.

Luna trecută, Putin l-a concediat şi pe adjunctul şefului gărzii naţionale ruse.

Liderul de la Kremlin ar fi fost convins de serviciile secrete că trupele sale vor fi bine primite de mulţi ucraineni şi vor obţine o victorie rapidă. În realitate, acestea s-au confruntat cu o opoziţie implacabilă.

Închisoarea Lefortovo, penitenciarul cumplit destinat disidenţilor şi prizonierilor politici

Fondată în 1883 de ţarul Alexandru al III-lea, închisoarea a cunoscut generaţii de oficiali de securitate ruşi şi sovietici - de la NKVD (Ministerul de Interne de la începutul Uniunii Sovietice), la KGB şi, în cele din urmă, la actualul Serviciu Federal de Securitate (FSB), informează Time.

Lefortovo a găzduit de-a lungul timpului unii dintre cei mai proeminenţi prizonieri politic şi disidenţi din Uniunea Sovietică şi Rusia, inclusiv pe Aleksandr Soljeniţîn, care a imortalizat sistemul de lagăre de muncă sovietice în romanul "Arhipelagul Gulag".

Activiştii pentru drepturile omului au raportat cazuri de tortură şi abuzuri fizice în închisorile ruseşti. Unii deţinuţi occidentali s-au confruntat cu condiţii menite să îi epuizeze psihologic, a declarat câştigătoarea prestigiosului premiu Pulitzer pentru "Gulag: A History", scriitoarea Anne Applebaum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor