Putin către Trump: Soldaţii ruşi vor rămâne în Venezuela “cât timp este necesar”

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său rus Vladimir Putin (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.04.2019

La câteva zile după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut Rusiei să “înceteze comportamentul său neconstructiv” prin trimiterea acum câteva zile în Caracas a unui avion plin cu soldaţi ruşi, Kremlinul a răspuns că trupele ruseşti vor rămâne în Venezuela cât timp va fi necesar, potrivit publicaţiei The Independent. Unele rapoarte au precizat că două avioane militare ruseşti au ajuns în Venezuela.

Ca un semnal că actuala criză din Venezuela adoptă elemente ale unei lupte prin intermediari între foştii rivali din timpul Războiului Rece, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a susţinut că soldaţii ruşi au fost trimişi pentru a aplica unele “contracte militare”.

“[Soldaţii] sunt implicaţi în implementarea unor acorduri în sferele cooperării militare şi tehnice”, a afirmat Maria Zaharova, potrivit AFP, adăugând că trupele vor rămâne în statul sud-american “cât timp va fi necesar”.

“Rusia nu schimbă balanţa puterii în regiune, Rusia nu ameninţă pe nimeni”, a mai afirmat Zaharova.

În urmă cu peste o săptămână, site-ul de ştiri Zero Hedge a relatat că, după sosirea ruşilor în Venezuela, noi imagini de satelit au dezvăluit o desfăşurare majoră a sistemelor de apărare aeriană ruseşti S-300 la o bază aeriană importantă situată la sud de Caracas.

Miercurea trecută, în timp ce s-a întâlnit la Casa Albă cu soţia liderului opoziţiei venezuelene Juan Guaido, preşedintele american Donald Trump a cerut Rusiei să îşi retragă trupele din Venezuela şi a avertizat că “toate opţiunile” sunt pe masă pentru a fi atins acest obiectiv.

Când a fost întrebat de un reporter despre soldaţii ruşi, Trump a declarat: “Rusia trebuie să plece. Care este următoarea întrebare?” Întrebat dacă acest sentiment a fost transmis Kremlinului, liderul american a precizat: “Ei ştiu. Ei ştiu foarte bine”.

SUA, Marea Britanie şi alte naţiuni occidentale susţin că alegerile prezidenţiale de anul trecut din Venezuela nu au fost corecte, pe când preşedintele socialist Nicolas Maduro şi susţinătorii săi au menţionat declaraţiile observatorilor electorali independenţi care au precizat că alegerile au fost legitime. Guaido s-a autodeclarat preşedinte interimar în luna ianuarie şi a primit imediat sprijinul a peste 50 de naţiuni, inclusiv SUA.

Între timp, Maduro a refuzat să accepte ajutoarele umanitare occidentale, suspectând că acestea vor fi folosite pentru a introduce ilegal arme destinate opoziţiei.

În luna februarie, Maduro a refuzat să permită accesul ajutoarelor umanitar americane în ţară, indicând incidente precedente în America Latină când SUA a trimis forţelor anti-guvernamentale arme prin intermediul unor astfel de livrări. Venezuela a lucrat cu ONU pentru a amplifica distribuirea de alimente şi produse, pe fondul unei lipse cronice a bunurilor de bază şi a medicamentelor.

Joia trecută, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară.

Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai susţinut că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an, potrivit The Independent

Mai recent, Maduro a învinuit SUA pentru o serie de pene de curent electric, care au cuprins cea mai mare parte a ţării, susţinând pe Twitter că administraţia Trump este implicată într-un “război electric” care a fost “anunţat şi este direcţionat de imperialismul american împotriva poporului nostru”.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor