Preşedintele american Trump cere Rusiei să plece din Venezuela
alte articole
Preşedintele american Donald Trump a cerut Rusiei să îşi retragă trupele din Venezuela şi a avertizat că „toate opţiunile” sunt luate în calcul pentru a atinge acest obiectiv, potrivit RFE/RL.
„Rusia trebuie să plece”, a declarat Trump reporterilor, miercuri, în Biroul Oval, unde s-a întâlnit cu Fabiana Rosales, soţia liderului opoziţiei venezuelene Juan Guaido, recunoscut de SUA şi alte peste 50 de ţări ca preşedinte interimar al statului sud-american.
Două avioane militare ruseşti au aterizat în 23 martie în apropiere de capitala venezueleană, Caracas, având la bord aproape 100 de soldaţi ruşi.
Guvernul american consideră că soldaţii ruşi trimişi în Venezuela includ şi membri ai forţelor speciale şi experţi în securitate cibernetică.
Întrebat cum i-ar putea forţa pe ruşi să plece din Venezuela, Trump a afirmat: „Vom vedea. Toate opţiunile sunt pe masă”.
Trump şi vicepreşedintele său Mike Pence s-au întâlnit cu Rosales pentru a-şi exprima suportul pentru Guaido, care a invocat Constituţia pentru a-şi asuma funcţia de preşedinte interimar în luna ianuarie, precizând că realegerea preşedintelui socialist Nicolas Maduro a fost frauduloasă.
„SUA consideră sosirea avioanelor militare ale Rusiei drept o provocare nedorită”, a declarat Pence reporterilor.
„Cerem astăzi Rusiei să suspende întreaga susţinere pentru regimul Maduro şi să fie alături de Juan Guaido şi să fie alături de naţiunile din această emisferă şi din întreaga lume până când este restaurată libertatea [în Venezuela]”, a precizat Pence.
Rusia a făcut investiţii semnificative în Venezuela şi a rămas un aliat ferm al lui Maduro.
Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.