SUA condamnă prezenţa trupelor ruseşti în Venezuela

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (Getty Images)

Washingtonul a condamnat desfăşurarea de forţe militare ruseşti în Venezuela şi unii înalt oficiali americani au precizat că prezenţa trupelor ruseşti destabilizează o ţară care se confruntă deja cu o criză politică şi economică, potrivit RFE/RL.

“Avertizăm cu tărie actorii din afara emisferei vestice să nu desfăşoare active militare în Venezuela, sau în oricare altă parte a emisferei, cu scopul de stabili sau extinde operaţiuni militare”, a afirmat John Bolton, consilier al al preşedintelui Donald Trump pentru securitate naţională, într-o declaraţie publicată vineri de Casa Albă.

Discutând cu reporterii la Departamentul de Stat după publicarea declaraţiei lui Bolton, delegatul special al SUA pentru Venezuela, Elliott Abrams, a declarat că Washingtonul estimează că există aproximativ 100 de soldaţi ruşi în Venezuela, adăugând că prezenţa lor este “extrem de dăunătoare”.

Abrams a declarat că soldaţii ruşi din Venezuela lucrează în principal la sistemele de apărare venezuelene de producţie rusească S-300, care s-ar putea să fi fost afectate de recentele pene de curent răspândite la nivel naţional.

În plus, Abrams a mai precizat că prezenţa câtorva mii de cubanezi, în special în cadrul serviciilor de informaţii ale Venezuelei, este îngrijorătoare.

Ca urmare, Abrams a afirmat că i-a fost prezentată o “listă de opţiuni” secretarului de stat american Mike Pompeo pentru a fi analizată.

“Aş spune că există multe lucruri pe care le putem face în domeniul diplomaţiei, însă există lucruri pe care le putem face din punct de vedere economic, în ceea ce priveşte sancţiunile. Aş spune doar că avem opţiuni şi că ar fi o greşeală ca ruşii să considere că au mână liberă aici – nu au”, a subliniat Abrams.

SUA, Canada şi majoritatea aliaţilor lor europeni au făcut presiuni ca preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, să renunţe la putere – susţinând că realegerea sa în 2018 nu a fost legitimă.

Maduro este susţinut de aliaţii săi Rusia, China, Iran, Siria şi Cuba.

SUA şi alte peste 50 de ţări îl recunosc pe liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al ţării sud-americane.

În ultimele zile, oficiali americani şi-au intensificat avertismentele la adresa Rusiei cu privire la implicarea militară a acesteia, după sosirea în Caracas a două avioane militare care au transportat personal militar şi încărcătură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe