Fericirea pe stil socialist - pană de curent amplă în Venezuela a treia zi consecutiv. Vinovaţi ar fi străinii
alte articole
Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido a cerut susţinătorilor săi, miercuri, să iasă în stradă în acest weekend pentru a protesta din cauza unei pene de curent la nivel naţional, în timp ce preşedintele socialist Nicolas Maduro a învinuit “aripa dreaptă” pentru această situaţie.
Venezuelenii s-au chinuit să găsească alimente şi apă în condiţiile în care şcoli, companii şi fabrici au fost închise din cauza celei de-a doua pene de curent majore din această lună. Curentul electric s-a întrerupt luni după amiază în cea mai mare parte a ţării, la mai puţin de două săptămâni după ce energia electrică a fost restabilită în urma celei mai grave pene de curent din istoria Venezuelei, potrivit Reuters.
“A venit momentul ca fiecare stat, fiecare comunitate să se preocupe să avem apă şi curent electric, să primim benzină”, a declarat Guaido, liderul Adunării Naţionale controlate de opoziţie şi preşedinte interimar autoproclamat.
Într-o intervenţie telefonică la televiziunea de stat în noaptea de miercuri, Maduro a precizat că noua pană de curent a fost rezultatul unui “atac terorist” asupra complexului hidroelectric Guri, care aprovizionează cu energie electrică cea mai mare parte a ţării, susţinând că aşa-zisul “atac” a fost desfăşurat de “aripa de dreapta perversă”.
“Cu sprijinul muncitorilor de la Corpoelec vom putea garanta serviciile”, a susţinut Maduro, referindu-se la compania de electricitate de stat. “Dar va trebui să aplicăm un plan de gestionare a problemelor în următoarele zile”.
Maduro nu a dat detalii despre plan, dar a cerut susţinătorilor săi să iasă pe străzi în cursul zilei de sâmbătă - în aceeaşi zi în care Guaido a chemat oamenii la un protest.
Guaido şi criticii opoziţiei au declarat că penele de curent sunt rezultatul unui deceniu de corupţie şi de guvernare eronată.
Marţi seară, aproximativ jumătate din cele 24 de state ale Venezuelei, au putut fi alimentate cu energia electrică, însă pana de curent s-a produs din nou în zorii zilei de miercuri.
Deşi penele de curent au devenit de mult timp ceva obişnuit în Venezuela, în special în afara capitalei Caracas, creşterea frecvenţei şi gravitatea lor au generat temeri în rândul cetăţenilor că, de fapt, întreruperea curentului electric ar putea deveni o stare normală în ţară.
Statul latino-american se află în mijlocul unei crize politice severe de aproximativ 2 luni, de când Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a contestat realegerea lui Maduro în 2018. Guaido a primit imediat sprijin din partea SUA, care a denunţat realegerea socialistului Maduro, şi din partea câtorva zeci de ţări occidentale şi din regiune.
Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.