John Bolton: SUA nu va tolera “interferenţa străină ostilă” în Emisfera Vestică
alte articole
SUA a declarat luni că trimiterea de avioane militare ruseşti şi soldaţi ruşi în Venezuela constituie o “amplificare necugetată a situaţiei” din ţara sud-americană.
Consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, comentând situaţia din Venezuela, a afirmat că Washingtonul nu va tolera ceea ce a descris a fi o “interferenţă ostilă cu obiectivele comune ale Emisferei Vestice privind democraţia, securitatea şi statul de drept”.
Anterior, Bolton a cerut Rusiei să “lucreze cu comunitatea internaţională pentru a susţine poporul venezuelean” şi a acuzat Moscova că îl susţine pe preşedintele venezuelean nelegitim Nicolas Maduro, pe care l-a numit “dictator corupt”.
Un grup al personalului militar rusesc a ajuns în capitala Venezuelei pentru a participa la “consultări cu oficialii ţării” cu privire la cooperarea în cadrul industriei apărării.
Avioanele au sosit sâmbătă în capitala venezueleană. Anterior, mass media a raportat că aproximativ 99 de soldaţi ruşi au sosit in Caracas la bordul a două avioane care, de asemenea, au livrat o încărcătură de 35 de tone.
De asemenea, după sosirea în Caracas a unor oficiali ai Ministerului rus al Apărării, mass media a raportat că ţara sud-americană a desfăşurat sisteme de apărare antirachetă S-300 de producţie rusească.
Moscova şi Caracas nu au semnat recent contracte privind vânzarea sau trimiterea de sisteme S-300 în Venezuela şi, potrivit unor rapoarte, sistemele desfăşurate au fost livrate ţării sud-americane în 2013.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo, în replică la vizita ruşilor, a susţinut luni că “SUA şi ţările din regiune nu vor fi nepăsători în timp ce Rusia amplifică tensiunile din Venezuela”.
“Introducerea în continuu a personalului militar rusesc în Venezuela pentru a susţine regimul nelegitim al lui Nicolas Maduro riscă să prelungească suferinţa poporului venezuelean, care îl susţine în mod covârşitor pe preşedintele interimar Juan Guaido”, a mai precizat Pompeo.
Venezuela se află în mijlocul unei crize politice severe de aproximativ 2 luni, de când liderul opoziţiei ţării, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a contestat realegerea lui Maduro în 2018.
Guaido a primit imediat sprijin din partea SUA, care a denunţat realegerea socialistului Maduro, şi din partea câtorva zeci de ţări occidentale şi din regiune.
Ankara, Moscova şi Beijingul şi-au exprimat temeri cu privire la faptul că Washingtonul ar putea recurge la mijloace militare pentru a-l înlătura pe Maduro de la putere.
Statul socialist suferă în prezent din cauza unei “inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.