Putin a semnat un decret restaurând Divizia Dzerjinski

Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret conferind titlul de ”Divizia Dzerjinski” unei unităţi de poliţie de elită care purta numele fondatorului poliţiei secrete bolşevice, a anunţat Ministerul de Interne, luni.
Vladimir Putin. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)
P. P.
23.09.2014

Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret restaurând numele ”Divizia Dzerjinski” unei unităţi de poliţie de elită care purta numele fondatorului poliţiei secrete bolşevice, a anunţat Ministerul de Interne, luni.

Felix Dzerjinski, unul dintre cei mai mari criminali ai istoriei secolului XX, a fondat CEKA, un aparat de securitate criminal, notoriu pentru orchestrarea execuţiilor sumare în masă din timpul Războiului Civil Rus şi a Teroarei Roşii. Tortura era regim standard la CEKA, printre metode numărându-se crucificarea, tragerea în ţeapă, jupuirea de piele, lapidarea (cu pietre).

Înfiinţată în 1924, unitatea Dzerjinski i-a purtat numele din 1926 până în 1994, când a fost schimbat în Divizia Independentă cu Scopuri Operaţionale.

Divizia Dzerjinski a asigurat securitatea în timpul Conferinţei Potsdam din 1945 şi a Olimpicelor de Vară din Moscova în 1980. La prăbuşirea Uniunii Sovietice, forţele de securitate ale diviziei au fost trimise în regiunile Nagorno-Karabakh, Osetia de Nord şi Cecenia - exact acolo unde conflictele erau mai sângeroase.

Astăzi unitatea are ca obiectiv menţinerea ordinii publice în Moscova şi în regiunile înconjurătoare, cât şi în Caucazul de Nord.

Numele şi imaginea lui Dzerjinski au reprezentat o problemă foarte controversată în Rusia modernă.

La începutul lunii, membrii Partidului Comunist i-au ridicat un monument lui Dzerjinski în faţa sediului FSB – infaimoasa Lubianka – din suburbiile Moscovei pentru a marca cea de-a 137 aniversare a naşterii sale.

O sculptură de 15 tone cu Dzerjinski a stat în faţa sediului FSB din 1958 până în 1991, când a fost dărâmată de protestatari. Au existat cereri periodice ca statuia să fie ridicată din nou, dar până acum acestea nu au avut succes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor