Puigdemont: votul pentru independenţă este o şansă ca regiunea “să se întoarcă la normalitate”
alte articole
Fostul preşedinte ale Cataloniei, Carles Puigdemont, a afirmat că votul pentru independenţă este o şansă ca regiunea catalană “să se întoarcă la normalitate”
Puigdemont a declarat: “Nu este normal să aibă loc alegeri cu unii candidaţi în închisoare şi alţii în exil”.
El a făcut referire la propria-i situaţie din Bruxelles, unde s-a refugiat pentru a nu fi arestat în Spania, descriind-o ca o absenţă de la vot impusă.
Alegătorii din Catalonia se confruntă cu o situaţie dificilă în cadrul alegerilor de astăzi pentru parlamentul lor regional: fie susţin partidele politice determinate să menţină presiunea pentru a transforma regiunea în cea mai nouă ţară a Europei, fie optează pentru cei care doresc să rămână o parte a Spaniei.
Alegerile parlamentare urmăresc să soluţioneze un impas politic referitor la secesiune. Dar niciuna dintre tabere nu pare să câştige o majoritate clară în noul Parlament regional, stabilind scenariul unor negocieri îndelungate şi provocatoare pentru formarea unui nou guvern catalan.
Sondajele de opinie au arătat că separatiştii refugiaţi sau cei din spatele gratiilor sunt aproape la egalitate cu unioniştii, care susţin că se află în cea mai bună poziţie pentru a readuce Catalonia la stabilitate şi creştere economică.
Dar, fiind aşteptată o prezenţă record la vot, rezultatul ar putea depinde de cei peste o cincime de alegători încă nedecişi din totalul de 5,5 milioane votanţi eligibili ai Cataloniei.
Săptămânile de campanie au implicat puţine dezbateri despre politica regională privind domenii precum educaţie publică, sănătate sau locuinţe.
În schimb, în centrul bătăliei a fost recentul efort eşuat al Cataloniei de a-şi obţine independenţa, care a dus la cea mai gravă criză politică a Spaniei din ultimele câteva decenii.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a demis guvernul precedent al Cataloniei pentru desfăşurarea unui referendum pe tema secesiunii şi pentru declararea unilaterală a independenţei. Apoi, Rajoy a cerut alegeri anticipate cu speranţa revenirii Cataloniei la “normalitate” sub un guvern unionist.
O nouă majoritate separatistă ar putea reduce şi mai mult încrederea investitorilor în Catalonia, care are o economie mai mare decât cea a Portugaliei şi este principalul motor al creşterii economice a Spaniei.
Pe de altă parte, unii lideri separatişti – care şi-au desfăşurat campania în timp ce instanţele spaniole îi investigau pentru rolul lor în referendumul catalan din 1 octombrie – au renunţat la cererile pentru o secesiune unilaterală.