PSD fierbe. Dacian Cioloş se pregăteşte să facă "curăţenie" în administraţie
alte articole
Cum majoritatea celor din administraţie sunt numiţi de Guvernul Ponta, reforma administraţiei publice a devenit un subiect cât se poate de sensibil pentru fostele partide aflate la putere care şi-au instalat oamenii pe funcţii cheie. Cum va rezolva problema premierul Dacian Cioloş fără să declanşeze o revoltă?
"O să venim cu un grup de lucru pe pregătirea reformei administraţiei publice în sensul de a creşte calitatea şi performanţa administraţiei pentru ca în următoarele 2, 3 luni să venim şi cu pachetul de propuneri legislative şi alte decizii pe care trebuie să le luăm", a declarat Dacian Cioloş, la finalul unei vizitei de lucru efectuate la Ministerul Dezvoltării condus de Vasile Dîncu, potrivit Mediafax.
Primul ministru a subliniat că reforma administraţiei nu se face în câteva luni de zile, nu poate fi finalizată până la sfârşitul anului, însă poate fi demarat un proces care ulterior să fie continuat - "nu în ideea de a distruge ceva sau de a da afară anumiţi oameni sau de a arăta că unii sunt buni sau mai puţini buni", ci de a ridica nivelul de competenţă a personalului, a avea o administraţie publică mai performantă.
"Dacă constatăm că în anumite domenii, pe anumite categorii profesionale, în administraţie avem oameni care au mai mult sau mai puţin un nivel de competenţă care să corespundă cu ceea ce ar trebui ei să facă, se pot pune la punct în următorii ani cu program de formare profesională şi să condiţionăm o anumită progresie ierarhică sau un grad de funcţionar de anumite competenţe care să fie dovedite.
Deci, vrei salariu mai bun, vrei o funcţie mai bună, dovedeşti că ştii anumite lucruri. Nu le ştii, le înveţi. Avem posibilitatea de a finanţa programe de formare profesională de durată mai scurtă sau mai lungă şi din fonduri europene", a explicat Dacian Cioloş.
La rândul său, vicepremierul Vasile Dâncu, susţine că este necesar să fie pus la punct un sistem care să reflecte munca şi pregătirea personalului, însă standardele nu se vor aplica imediat celor care se află deja în funcţie.
"Câteodată se vorbeşte că Guvernul vrea să dea afară funcţionari. Nu este vorba de asta. În orice sistem, atunci când s-a făcut reforma unui sistem al funcţiei publice au fost perioade de graţie de doi sau trei ani, în care oamenii au putut să ajungă la un anumit standard de pregătire şi, de asemenea, se stabilesc de exemplu modalităţi şi tipuri de performanţe pe care oamenii trebuie să le atingă în dinamica unei profesii, pentru că nu poţi să intri funcţionar public şi să rămâi stăpânul acelei funcţii toată viaţa (...).
În legătură cu asta, sigur că sunt gândite şi sistemele de remuneraţie şi salarizare din orice zonă. Deci, suntem în facerea, să spunem, a acestor lucruri, aici am discutat mai degrabă principii şi nişte calendare şi modalităţi de a ne organiza mai rapid pentru ca să accelerăm dezbateri în această zonă ", a declarat Vasile Dâncu.
Pachetul de măsuri va fi elaborat în următoarea perioadă şi va fi pus în dezbatere publică.
Cum majoritatea celor din administraţie sunt numiţi de Guvernul Ponta, pesediştii nu sunt deloc încântaţi de iniţiativa lui Cioloş. De fapt, şeful PSD, Liviu Dragnea, l-a şi avertizat anterior pe noului premier.
În discuţiile purtate în luna noiembrie la sediul PSD cu premierul desemnat Dacian Cioloş, Dragnea i-a cerut acestuia să nu facă "epurări" în aparatul de stat şi să nu se folosească "procedura bine ştiută, folosită de către ei în perioadele în care au fost la guvernare, să schimbe tot, cu posibilitatea de a paraliza sistemul".
"Dacian Cioloş mi-a spus că nu intenţionează, dacă va fi votat Guvernul pe care îl va prezenta, să înceapă o acţiune brutală de schimbare a administraţiei. (...) Se pare că va avea o atitudine corectă, normală", declara atunci Dragnea.
Liberalii preconizează "o coliziune" cu PSD
În următoarele săptămâni premierul Dacian Cioloş va începe schimbările înalţilor funcţionari publici, acesta fiind un subiect în care liberalii vor intra sigur în "coliziune" cu PSD, susţine şefa PNL Alina Gorghiu.
"Vă dau un exemplu de subiect pe care sigur vom întra în coliziune cu PSD (...). L-am văzut pe dl Dragnea iritat maxim că a îndrăznit primul ministru să schimbe un şef de deconcentrat — Romsilva sau nu ştiu. Vă daţi seama, când se va trece la treabă şi Guvernul va face analiza pe criterii de performanţă şi profesionalism pe fiecare înalt funcţionar public sau funcţionar public numit de PSD în acest cabinet.
La primele schimbări cred că va ieşi domnul Dragnea şi nu ştiu cum va reacţiona dacă s-a supărat atât de tare la o singură schimbare. Eu şi PNL aşteptăm, în săptămânile care urmează, nişte schimbări măcar acolo unde presa a raportat şi sunt zeci de funcţionari publici", a declarat Alina Gorghiu, citată de Agerpres.
Şefa liberalilor a explicat că există zeci de prefecţi care ţin şedinţe la PSD şi se află în conflict de interese. "Atunci mă aştept ca primul ministru să facă, cu curaj, seriozitate, această evaluare şi să demareze schimbările pe care le-a promis atunci când a venit în funcţie".