PSD-ALDE, acuzat că a declanşat exodul ofiţerilor din Poliţie, Apărare şi Siguranţă Naţională
alte articole
Schimbarea legislaţiei privind regimul pensiilor speciale anunţată de Guvernul PSD–ALDE a creat haos în sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţa naţională, a tras un semnal de alarmă miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.
"Numai la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, de vineri până marţi, au depus cereri de pensionare peste 700 de poliţişti în timp ce de la începutul anului au solicitat ieşirea la pensie cca. 3.200 de angajaţi. La aceştia se adaugă alte numeroase persoane cu funcţii de conducere din cadrul structurilor de apărare sau de siguranţă naţională care au înaintat în aceste zile cereri de pensionare anticipată", arată USR.
Potrivit Uniunii, exodul ofiţerilor din Poliţie, Apărare şi Siguranţă Naţională prin pensionarea anticipată poate crea probleme nu numai bugetului de pensii dar şi în funcţionarea normală a acestor instituţii.
"Cererea de pensionare anticipată este o decizie personală care nu poate fi contestată legal. Nu despre legalitate e vorba aici, ci despre efectele nocive ale unor reglementări juridice care într-adevăr trebuie schimbate, dar nu haotic şi intempestiv pentru că există riscul destabilizării unor instituţii cheie pentru siguranţa cetăţeanului", a declarat deputatul Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.
USR susţine eliminarea excepţiilor de la principiul contributivităţii din sistemul public de pensii. Acestea trebuie să fie limitate doar la cazuri excepţionale şi în virtutea unor merite deosebite. Însă, problema pensiilor speciale nu poate fi rezolvată printr-o ordonanţă de urgenţă fără o dezbatere publică consistentă.
Uniunea Salvaţi România a avut o primă iniţiativă în sensul modificării legislaţiei privind pensiile speciale prin dezbatere parlamentară, fiind deja depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege, prin care sunt eliminate pensiile speciale pentru parlamentari.
Încă o dată, USR cere celorlalte formaţiuni politice să susţină adoptarea proiectului de lege prin care pensiile parlamentarilor nu mai sunt exceptate de la principiul contributivităţii şi iniţierea unei dezbateri ample cu argumente şi date concludente pentru limitarea pensiilor speciale şi a excepţiilor de la principiul contributivităţii.