Prună: Suntem mai mulţi decât cred ei, cei care au excelat doar în clientelism şi lipsă de performanţă

Guvernul Cioloş a arătat în acest an că se poate guverna şi altfel şi că lipseşte, poate, doar curajul de a face pasul înainte şi de a cere fiecare dintre noi, în fiecare zi, peste tot, o bună guvernare pentru această ţară, a opinat ministrul Justiţiei Raluca Prună.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Acum mai bine de un an, aceiaşi politicieni care au patronat timp de 25 de ani stagnarea, hoţia şi risipa fugeau de responsabilitatea formării unui guvern, astfel că această sarcină le-a revenit câtorva profesionişti dintre mulţii profesionişti necunoscuţi ai acestei ţări, a scris vineri seară, pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiţiei Raluca Pruncă, adăugând că echipa tehnocraţilor conduşi de premierul Dacian Cioloş a arătat că "se poate guverna şi altfel".

"Am arătat în acest an că se poate guverna şi altfel. Şi că lipseşte, poate, doar curajul de a face pasul înainte şi de a cere fiecare dintre noi, în fiecare zi, peste tot, o bună guvernare pentru această ţară. Am învăţat însă în acest an că suntem mai mulţi decât cred ei, cei care au excelat doar în clientelism şi lipsa de performanţă", a precizat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei este de părere că seminţele plantate de tehnocraţi în acest an vor da roade.

"Sunt sigură că acest alt fel de a sluji cetatea este mâna câştigătoare. Nu imediat, dar foarte curând. Sunt sigură că solul este mai fertil decât cred politicienii de carieră (cei binecunoscuţi, nu ca noi, cei mulţi, anonimi, cu cariere cinstite şi muncite)", a subliniat Raluca Prună.

Vă prezentăm mai jos postarea integrală a ministrului Justiţiei:

Anul trecut, într-o vineri, pe 31 decembrie, tot pe la ora aceasta [22:00 - 23:00 - n.r], eram în birou la Ministerul Justiţiei, în aşteptarea listei cu lucrări ştiinţifice elaborate în penitenciar. Listă pe care conducerea de la acel moment a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor amâna cu obstinaţie să o trimită.

Acum e o vreme a bilanţului. Cum a fost anul 2016 şi ce am reuşit să fac? La ce au folosit multele nopţi târzii la minister, miile de ore de muncă, zecile de ore pe drumurile patriei între penitenciare, instanţe, parchete, birouri de probaţiune, sutele de ore pentru avizarea actelor normative înainte să intre în şedinţele de guvern cu avizul de legalitate, alte sute pentru proiectele ministerului sau alte câteva sute în întâlniri de lucru? Răspunsul e mai complex decât mi-aş dori, dar voi încerca să-l dau cu onestitate.

Mi-aş fi dorit ca mesajul echipei guvernamentale din care fac parte să fi ajuns în mai mare măsură la publicul pe care l-am servit. Spun bine: l-am servit. Pentru ca aceasta este guvernarea responsabilă - a fi în slujba cetăţii care te investeşte cu încredere. Strategia muncii oneste, în slujba cetăţeanului, cu responsabilitate faţă de banul public, cu transparenţă în decizii, cu respect faţă de colegii din subordine, pe care îi conduci prin puterea exemplului şi nu prin cultura fricii, pare deocamdată minoritară. În schimb, fac rating manipularea grosolană, minciuna cu cât mai gogonată cu atât mai credibilă şi injuriile, calomniile, decredibilizarea prin repetarea obsesivă a injuriilor şi calomniilor. Lista acestora e lungă, prea bine cunoscută şi nu mai merită reluată acum.

Cred că puteam explica mai bine ce şi cât facem, cât şi cum reparăm greşeli de sistem acumulate în ani. Am presupus că e de ajuns să ne facem treaba contra cronometru, fără să pierdem timp răspunzând atacurilor neruşinate.

Sunt convinsă că, pe termen mediu, seminţele plantate de noi în acest an vor da roade. Sunt sigură că acest alt fel de a sluji cetatea este mâna câştigătoare. Nu imediat, dar foarte curând. Sunt sigură că solul este mai fertil decât cred politicienii de carieră (cei binecunoscuţi, nu ca noi, cei mulţi, anonimi, cu cariere cinstite şi muncite).

Să nu uităm că, acum mai bine de un an, aceiaşi politicieni care au patronat timp de 25 de ani stagnarea, hoţia şi risipa fugeau de responsabilitatea formării unui guvern. Această responsabilitate de care alţii s-au ascuns ne-a revenit nouă, câtorva profesionişti dintre mulţii profesionişti necunoscuţi ai acestei ţări.

Am arătat în acest an că se poate guverna şi altfel. Şi că lipseşte, poate, doar curajul de a face pasul înainte şi de a cere fiecare dintre noi, în fiecare zi, peste tot, o bună guvernare pentru această ţară. Am învăţat însă în acest an că suntem mai mulţi decât cred ei, cei care au excelat doar în clientelism şi lipsa de performanţă.

Bilanţul meu la Ministerul Justiţiei este public. Şi, pentru că am investit 14 luni grele şi foarte intense pentru a face atâtea lucruri, promit că voi monitoriza ceea ce s-a câştigat şi ceea ce se va întâmpla în continuare. Pentru că am învăţat că atacurile murdare nu trebuie lăsate fără răspuns, voi denunţa cu tărie orice minciună despre acest mandat.

Campania electorală a trecut şi vom depăşi în curând momentul promisiunilor. Vine vremea faptelor şi, de aici înainte, vom vedea dacă şi cât se va construi mai departe. Justiţia este o miză mare şi ne priveşte pe absolut toţi. Cred că sistemul judiciar din România este matur şi sper să apere cu străşnicie tot ce s-a câştigat cu greu, în ani mulţi.

Sunt aşadar încrezătoare, deloc naivă, rămân implicată şi ştiu că suntem mulţi. Eu cred că România merită mult mai mult, că România suntem noi, cei mulţi, necunoscuţi, care ne facem treaba onest.

Mai jos, este bilanţul pe scurt al unui an lung şi dens. Bilanţul detaliat poate fi citit aici.

Mulţumesc colegilor din Ministerul Justiţiei, care formează o insulă de excelenţă în administraţia publică din România, precum şi echipei mele de secretari de stat şi consilieri. Fără munca şi dedicarea lor, realizările acestui mandat nu ar fi fost posibile.

Vă doresc tuturor un an nou bun, cu sănătate şi încredere în puterea fiecăruia de a schimba România în bine!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne