Prună, despre reinvestirea şefei DNA: "niciun ministru de Justiţie nu avea o altă opţiune raţională şi de bun simţ"

Criticată că nu a organizat o selecţie reală pentru desemnarea şefului DNA, Raluca Prună susţine că niciun ministru nu ar fi avut o altă opţiune "raţională şi de bun simţ" decât aceea de a recompensa performanţa Laurei Codruţa Kovesi, nominalizând-o pentru un nou mandat.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Prezentă luni la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la intervievarea Laurei Codruţa Kovesi pentru un nou mandat la şefia DNA, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că şi-a fundamentat propunerea de reînvestire în funcţie a Codruţei Kovesi având în vedere rezultatele "absolut remarcabile" ale instituţiei sub coordonarea acesteia şi încrederea publicului în DNA. Potrivit Ralucăi Prună, niciun ministru nu avea o altă opţiune "raţională şi de bun simţ" decât aceea de a recompensa această performanţă.

"Am plecat în mod evident şi de la rezultatele absolut remarcabile ale DNA sub coordonarea doamnei procuror şef Kovesi. Am constatat că obiectivele pe care domnia sa şi le-a propus în planul de management pe care l-a prezentat acestui Consiliu la obţinerea primului mandat de procuror şef al DNA au fost îndeplinite. Rezultatele sunt remarcabile, cred că şi la nivel instituţional, prin reorganizarea Direcţiei, şi la nivel al rezultatelor, ceea ce am putut constata cu toţii, indiferent că suntem numai cetăţeni sau că avem nişte funcţii de demnitate în România, sunt evidente, vorbesc de la sine. În trei ani de mandat s-au putut constata la nivel statistic cifre impresionante", a declarat Raluca Prună în debutul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM.

Ministrul Justiţiei a reamintit, în cadrul alocuţiunii sale, că atât numărul de rechizitorii, cât şi cel al inculpaţilor trimişi în judecată, precum şi importanţa dosarelor, au cunoscut o creştere în timp ce numărul de achitări a scăzut în cei trei ani de mandat al Codruţei Kovesi.

De asemenea, şi încrederea publică în DNA a crescut, a subliniat Prună.

"Este ultima cifră pe care o mai spun în susţinerea propunerii mele — faptul că avem o unitate de parchet care se bucură de încrederea a 61% din populaţie şi care depăşeşte, fără să spun cifrele, cu foarte mult încrederea în instituţii fundamentale ale statului de drept în România şi oriunde în această lume. Deci şi acest lucru arată că DNA, sub conducerea doamnei procuror şef Kovesi şi cu echipa pe care şi-a ales-o, a atins viteza de croazieră în care instituţia este o instituţie matură, care funcţionează foarte bine şi pentru toate aceste motive cred că niciun ministru de Justiţie nu avea o altă opţiune raţională şi de bun simţ decât aceea de a recompensa performanţa şi de a propune reînvestirea procurorului şef de la DNA", a explicat ministrul.

Reamintim că în data de 29 februarie a.c. ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis către CSM, pe 29 februarie, propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA. Decizia ministrului de a îi prelungi mandatul lui Kovesi în loc să organizeze o selecţie pentru ocuparea acestui post a stârnit la momentul respectiv controverse legate nu de credibilitatea sau performanţele procurorului şef, ci de procedura de (non)selecţie.

Astfel, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a trimis o scrisoare secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care a solicitat să amâne intervievarea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef DNA "până în momentul în care Ministerul Justiţiei va face publice atât criteriile pe care le-a avut în vedere la înaintarea acestei propuneri, cât şi motivele pentru care această procedură nu a fost folosită pentru restul funcţiilor aflate într-o situaţie similară".

"UNJR subliniază faptul că propunerea ministrului Justiţiei privind reînvestirea doamnei Laura Codruţa Kovesi în această funcţie a fost făcută fără a se urma o procedură clară, deschisă şi predefinită, aşa cum a cerut nu doar sistemul judiciar, ci şi Comisia Europeană în ultimele rapoarte MCV", se arată în scrisoare. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne