Pedepsele mici din dosarul Microsoft, contestate de procurorii DNA

Pedepsele mici primite de Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, "Pinalti" şi "Niro" în dosarul Microsoft nu sunt bătute în cuie. Cum decizia instanţei nu a fost definitivă, procurorii DNA au decis să facă apel.
Laura Kovesi la bilanţul activităţii DNA, 25 februarie 2016
Laura Kovesi la bilanţul activităţii DNA, 25 februarie 2016 (Epoch Times România)

DNA a depus o cerere de apel la decizia luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Microsoft, a anunţat vineri procurorul şef al agenţiei anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, adăugând că nu are de gând să comenteze sentinţa dată de judecători în acest caz.

Cu o zi în urmă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a împărţit sentinţele în dosarul Microsoft. Fostul edil Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a primit 3 ani de închisoare cu executare, fostul ministru Gabriel Sandu - doi ani de închisoare cu executare, omul de afaceri Dorin Cocoş - doi ani de închisoare cu executare, şi Nicolae Dumitru "Niro" - un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Magistraţii au mai hotărât confiscarea a 3,9 milioane de euro de la Dorin Cocoş, 3,9 milioane de euro de la Pinalti, 2,19 milioane de euro de la Gabriel Sandu şi 1 milion de euro de la Nicolae Dumitru "Niro".

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei patru inculpaţi în 24 martie 2015 în megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro. Dacă în timpul procesului fostul ministru al telecomunicaţiilor Gabriel Sandu şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Niro şi-au recunoscut faptele şi au făcut o serie de dezvăluiri incendiare, implicând alte nume grele din politica românească, fostul primar al municipiului Piata Neamţ, Gheorghe Ştefan, a insistat asupra nevinovăţiei sale.

Conform DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Printre cei ce şi-au umplut buzunarele trăgând "sfori" pentru acest contract, s-ar afla cei patru trimişi în judecată. Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din această sumă, 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

"În cursul procedurii de achiziţie, pentru a asigura asocieri având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoş a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoş — 9.000.000 euro.

Din fişa de date a procedurii de achiziţie rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecinţă, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare", susţin procurorii.

Dosarul a zguduit scena politică românească atunci când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme, ca să obţină contracte cu statul. Mai exact, este vorba despre Gabriel Sandu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Mai multe informaţii despre acest dosar puteţi accesa aici