Protocolul cu privire la amendarea Acordului privind comerţul liber dintre Guvernul R. Moldova şi cel al Ucrainei a fost semnat

Maria Maevschi
30.08.2021

alte articole

Denys Shmyhal şi Natalia Gavriliţa (gov.md)
Maria Maevschi
30.08.2021

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a semnat la 28 august, cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal, Protocolul cu privire la amendarea Acordului privind comerţul liber dintre Guvernul de la Chişinău şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei.

Premierul Natalia Gavriliţa a menţionat că „acest protocol reconfirmă voinţa celor două ţări de a contribui reciproc la dezvoltarea relaţiilor comercial-economice bilaterale. Documentul va facilita investiţiile şi va încuraja mediul de afaceri să valorifice pe deplin regimul comercial existent cu UE.”

Aşadar, în practică, producătorii autohtoni vor putea importa materii prime şi componente originare din Ucraina pentru a le prelucra în Republica Moldova, iar ulterior le vor exporta produsul final în statele membre UE, însoţindu-l de certificatele de origine moldovenească fără taxă sau cu taxa vamală redusă, conform regimului preferenţial existent, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Totodată, la 28 august, prim-ministrul ucrainean a avut o întrevedere şi cu preşedintele Parlamentului RM, Igor Grosu, împreună cu mai mulţi deputaţi. Demnitarii au discutat mai multe aspecte importante privind cooperarea moldo-ucraineană, care ar contribui la o conlucrare mai bună între cele două state vecine.

Astfel, Igor Grosu a pledat pentru consolidarea cooperării interparlamentare la toate nivelurile, inclusiv între comisiile permanente şi grupurile de prietenie.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău a subliniat importanţa cooperării moldo-ucrainene în domeniul integrării europene, în special în cadrul Parteneriatului Estic şi al platformei „Trio asociat”.

„Integrarea europeană este nu doar o decizie politică fermă, ci şi un mandat puternic al cetăţenilor, de aceea vom fi consecvenţi în realizarea acestui obiectiv”, a declarat Grosu.

De asemenea, s-a vorbit şi despre proiectele comune de infrastructură care ar facilita relaţiile moldo-ucrainene. A fost subliniată importanţa implementării proiectului de construcţie a podului rutier peste râul Nistru în regiunea localităţilor Cosăuţi (Moldova) şi Iampil (Ucraina); situaţia de pe râul Nistru, dar şi eliminarea reciprocă a barierelor în comerţ.

În context, premierul Ucrainei a precizat că există potenţial de cooperare şi în alte domenii precum: securitatea energetică, transportul rutier şi feroviar, logistica, combaterea comună a pandemiei COVID-19, lupta cu corupţia etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor