Protestele din Gaza continuă. Săptămâna a doua soldată cu cel puţin nouă palestinieni ucişi şi sute de răniţi
alte articole
Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a declarat că cel puţin nouă palestinieni au fost ucişi şi aproape 300 au fost răniţi de focul israelian după o relansare a ciocnirilor de la graniţa dintre Israel şi Gaza.
Printre noile victime se numără şi doi adolescenţi, cu vârsta de 16 şi 17 ani.
Oficial palestinienii susţin că, în total, aproximativ 1.070 de manifestanţi au fost răniţi în timpul celei de-a doua vineri consecutive de proteste în masă.
Grămezi de cauciucuri au fost incendiate pentru a lansa cea de-a doua săptămână de demonstraţii.
Cel puţin 27 de palestinieni au fost ucişi de la izbucnirea protestelor în 30 martie în apropierea gardului de frontieră dintre Gaza şi Israel, conform Ministerului palestinian al Sănătăţii.
Zeci de manifestanţi palestinieni participă la cele şase săptămâni de proteste planificate de-a lungul gardului de frontieră, în Fâşia Gaza. Manifestanţii au creat mai multe tabere cu corturi de-a lungul frontierei.
Însă grupuri mari de oameni se apropie deseori de gardul de frontieră, riscându-şi viaţa în faţa focului soldaţilor israelieni.
Manifestanţii, inclusiv refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai lor, cer respectarea „dreptului de a se întoarce” şi denunţă blocada israeliană asupra Fâşiei. Oficial organizate de societatea civilă, protestele sunt sprijinite de gruparea islamistă Hamas şi au drept scop să amintească de sutele de mii de refugiaţi palestinieni care au fost expulzaţi ori au fugit abandonându-şi locuinţele în timpul războiului din 1948 în urma căruia a fost proclamat statul Israel, precizează Agerpres.
Ahmad Abu Artem, unul dintre organizatorii campaniei, a afirmat că doreşte o rezistenţă paşnică.
Totuşi, Israelul a acuzat liderii Hamas din Gaza că folosesc protestele ca o acoperire pentru atacarea graniţei israeliene.
Într-o declaraţie făcută vineri, armata israeliană a precizat că unii manifestanţi au „încercat să distrugă şi să traverseze gardul de securitate sub acoperirea fumului provocat ce cauciucurile lor incendiate”.
Armata a mai afirmat că a răspuns cu „mijloace pentru dispersarea manifestanţilor, inclusiv tunuri cu apă pentru stingerea focului, un ventilator uriaş pentru dispersarea fumului şi muniţie reală în conformitate cu regulamentul de luptă”. De asemenea, conform unor informaţii apărute în presă, au fost folosite şi gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.