Cel puţin 15 palestinieni morţi în timpul protestelor din Gaza. ONU face apel la abţinere

Proteste violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 30 martie 2018. (Jack Guez/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
31.03.2018

Sute de palestinieni au fost răniţi şi cel puţin 15 au fost ucişi de forţele de securitate israeliene în cadrul unor proteste la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel. Protestele vor continua până la deschiderea noii Ambasade americane în Ierusalim.

ONU a cerut sâmbătă lansarea unei investigaţii independente şi transparente asupra morţii a cel puţin 15 palestinieni în prima zi de proteste în Fâşia Gaza. Protestele vor continua timp de şase săptămâni.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut celor „implicaţi să se abţină de la orice acţiune care ar putea duce la şi mai multe victime”, a declarat purtătorul său de cuvânt Farhan Haq.

Guterres a convocat o întâlnire de urgenţă cu uşile închise la cererea Kuweitului pentru a fi discutate ciocnirile fatale din Gaza.

Cel puţin 15 palestinieni au fost ucişi vineri: doi de către focul tancurilor israeliene, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza. Aceeaşi sursă a afirmat că 400 de persoane au fost rănite de forţele israeliene care au folosit atât muniţie reală cât şi gloanţe de cauciuc. Unii dintre răniţi au fost trataţi pentru efectele gazelor lacrimogene utilizate de israelieni împotriva manifestanţilor.

Violenţele au izbucnit după ce zeci de mii de palestinieni, inclusiv femei şi copii, s-au adunat în cinci locaţii situate de-a lungul gardului de frontieră dintre Israel şi Gaza. Manifestanţii cer respectarea „dreptului de a se întoarce” al refugiaţilor palestinieni şi descendenţilor lor şi denunţă blocada israeliană asupra Fâşiei.

Oficial organizat de societatea civilă, marşul este sprijinit de gruparea islamistă Hamas şi are drept scop să amintească de sutele de mii de refugiaţi palestinieni care au fost expulzaţi ori au fugit abandonându-şi locuinţele în timpul războiului din 1948 în urma căruia a fost proclamat statul Israel, precizează Agerpres.

Organizatorii au cerut manifestanţilor să stea departe de gardul de frontieră, însă pe parcursul zilei de vineri, sute de tineri s-au apropiat de frontieră, unde armata israeliană a înăsprit măsurile de securitate.

Forţă disproporţionată?

Tel Aviv-ul a precizat că palestinienii au aprins cauciucuri şi au aruncat cu pietre asupra forţelor israeliene, care au răspuns cu muniţie reală, gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva a ceea ce au numit a fi „principalii instigatori”.

Martori au afirmat că armata israeliană a folosit o dronă pentru a arunca gaze lacrimogene cel puţin deasupra unei locaţii. Alte trei locaţii au fost atacate cu proiectile lansate de tancuri şi cu o lovitură aeriană după ce autorităţile israeliene au susţinut că s-a tras asupra soldaţilor lor. Niciun soldat israelian nu a fost ucis.

Autorităţile palestiniene şi turce au acuzat Israelul că foloseşte o forţă disproporţionată. Consiliul de Securitate al ONU, care s-a întâlnit vineri noaptea în New York, a ascultat temerile legate de o posibilă intensificare a violenţelor.

„Riscul agravării situaţiei este foarte real. Există posibilitatea unui nou conflict în Fâşia Gaza”, a afirmat reprezentantul Franţei la ONU.

Se preconizează ca protestele să dureze aproximativ şase săptămâni, în condiţiile în care decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului se va materializa prin mutarea Ambasadei americane din Tel Aviv în Ierusalim.

Vineri seara, organizatorii protestelor i-au încurajat pe manifestanţi să se retragă din zona de frontieră până sâmbătă.

„Un mesaj pentru Trump”

„Marele Marş al Întoarcerii este un mesaj pentru Trump”, a declarat manifestanţilor Ismail Haniyeh, liderul biroului politic al Hamas.

Protestele au început cu marcarea de către palestinieni a Zilei Aterizării, când este comemorată uciderea a şase manifestanţi arabi neînarmaţi, în Israel, în 1976.

Organizatorii au anunţat că protestele, poreclite „Marele Marş al Întoarcerii”, vor continua până în 15 mai, când palestinienii vor comemora Nakba, sau „catastrofa”, când peste 700.000 de palestinieni şi-au părăsit locuinţele sau au fost alungaţi din ele în timpul războiului care a dus la crearea statului Israel în 1948.

În plus, în 14 mai, este programată deschiderea oficială a noii Ambasade a SUA din Ierusalim.

Conform ONU, aproximativ 1,3 milioane din cele 2 milioane de rezidenţi ai Fâşiei Gaza sunt refugiaţi sau descendenţi de refugiaţi, iar Marşul cere ca acestora să li se permită să se întoarcă pe pământurile confiscate de Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor