Proteste împotriva schimbării climatului, în timp ce liderii participă la summitul din Paris

Zeci de mii de manifestanţi veniţi din Syndey sau din Londra, au desfăşurat una dintre cele mai mari zile de protest pentru a atrage atenţia la problemele de mediu
Ciocniri violente cu poliţia în Paris, cu prilejul deschiderii summitului ONU care va dezbate schimbările climatice, COP21, 29 noiembrie 2015 (FRANCOIS GUILLOT/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
29.11.2015

Pancartele manifestanţilor avertizau liderii mondiali că nu există “Nicio planetă B”. Oameni îmbrăcaţi în costume de urşi polari sau îngeri au cerut “o justiţie a climatului”.

Papa, printre alţii, a trimis o pereche de pantofi de-ai săi în Place de la Republique, în semn de solidaritate cu manifestanţii alungaţi de pe străzile Parisului de terorism.

Protestele au avut loc cu o zi înaintea începerii summitului ONU din Paris, unde se urmăreşte ca ţările lumii să ajungă la un acord în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Întâlnirea, la care vor participa 150 de şefi de guverne, inclusiv premierul David Cameron şi preşedintele american Barack Obama, este văzută de mulţi ca o ultimă oportunitate pentru a încheia un acord global care ar putea ajuta la realizarea unui obiectiv îndelungat al ONU: limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius.

Peste 2.500 de manifestaţii au fost desfăşurate în jurul lumii, inclusiv un marş de 45.000 de persoane în Sydney, considerat cel mai mare de acest gen în Australia. Organizatorii unei demonstraţii din Londra au susţinut că numărul participanţilor a fost de 50.000, adăugând că a fost cel mai mare marş pentru climat din istoria Marii Britanii.

În Paris, unde autorităţile au interzis un marş planificat din motive de securitate după atacurile din 13 noiembrie, manifestanţii au aşezat sute de perechi de pantofi în Place de la Republique care să îi reprezinte pe manifestanţii lipsă, conform The Independent.

Apelul organizatorilor pentru o demonstraţie paşnică în Paris a fost sfidat de un grup mic de protestatari care s-au ciocnit cu forţele de ordine în apropiere de Place de la Republique. Politia, care a răspuns la violenţă cu gaze lacrimogene, a declarat că a arestat peste 100 de persoane în legătură cu aceste ciocniri.

Organizatorii de campanii au avertizat că eşecul semnării unui acord pentru reducerea emisiilor de carbon înseamnă că a fost pierdută ultima oportunitate pentru prevenirea celor mai extreme consecinţe ale încălzirii globale.

Avertizările au fost susţinute şi de liderul laburiştilor britanici, marxistul Jeremy Corbyn, care s-a adresat manifestanţilor din Hyde Park în Londra, cărora li s-a alăturat şi actriţa Emma Thompson şi designerul de modă Vivienne Westwood.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor