Victimele terorismului au ieşit în stradă pentru a cere dreptate (revista presei spaniole)

Presă străină la un stand de ziare.
Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)

Victimele terorismului cer dreptate în stradă, unde au ieşit în semn de protest faţă de decizia CEDO cu privire la derogarea doctrinei Parot, anunţă luni presa spaniolă. De asemenea, ziarele mai scriu şi despre sprijinul pierdut de şeful executivului regional catalan, Artur Mas, în cadrul propriei formaţiuni, sau de spionajul efectuat de agenţia americană NSA asupra a zeci de milioane de apeluri telefonice.

Victimele cer dreptate, constată cotidianul ABC, după ce anularea doctrinei Parot, folosită în jurisprudenţa spaniolă, a scos în stradă mii de persoane. 'Victimele vor lupta până la capăt ca teroriştii care ies acum să revină la închisoare, acolo unde le este locul', a sunat mesajul Asociaţiei victimelor terorismului. Opt dintre aceste victime şi-au povestit coşmarurile prin care au trecut, iar la manifestaţie au fost prezenţi membri ai Partidului Popular, dar şi ai unor formaţiuni minoritare, însă socialiştii (PSOE) nu au fost prezenţi, mai notează cotidianul spaniol citat.

'Nu vrem răzbunare, vrem dreptate', titrează cotidianul La Razon, tot pentru a consemna faptul că mii de persoane au ieşit în stradă în Madrid în semn de protest faţă de anularea doctrinei Parot şi pentru a cere sfârşitul ETA, 'cu învinşi şi învingători'. Pe de altă parte, Josu Ternera, fost responsabil al aparatului internaţional al ETA, şi-a făcut din nou apariţia şi a atras atenţia că decizia împotriva doctrinei Parot nu aduce după sine şi dezarmarea. Istoricul membru al ETA, mai scrie cotidianul spaniol citat, avertizează asupra faptului că stânga radicală bască trebuie, de acum, să solicite eliberarea deţinuţilor foşti membri ai ETA care nu sunt afectaţi de sentinţa CEDO.

Mas pierde din sprijinul intern în plină campanie secesionistă, anunţă cotidianul El Pais, pe fondul criticilor venite din partea naţionaliştilor, care anunţă, de altfel, o fractură în formaţiunea politică a acestora, CiU. Gruparea care l-a sprijinit pe Mas la şefia partidului s-a destructurat, iar consilierii naţionaliştilor catalani cer 'înarmarea ideologică' a formaţiunii, pentru a face faţă revendicărilor venite din partea Stângii republicane (ERC), mai notează cotidianul citat.

Apogeul secesionist aduce mai mult sprijin pentru ERC, dar şi pentru formaţiunea catalană Ciutadans, de ideologie de dreapta. Cotidianul catalan El Periodico scrie luni despre datele unui sondaj de opinie local, efectuat în Catalonia, din care reiese faptul că formaţiunea naţionaliştilor catalani are de suferit de pe urma sciziunilor interne.

Cotidianul La Vanguardia relatează că, la rândul său, Mas face apel la recuperarea dialogului intern şi cere să se lase în urmă disputele în cadrul formaţiunii. Şeful executivului regional catalan a calificat drept constructivă reuniunea cu şeful socialiştilor spanioli, Alfredo Perez Rubalcaba, însă a insistat asupra faptului că va face tot ce se poate pentru ca referendumul pentru autodeterminare să aibă loc, aşa cum a fost plănuit, în 2014, precizează publicaţia citată.

Agenţia americană NSA a spionat 60 de milioane de apeluri telefonice în Spania, în doar o lună - între decembrie 2012 şi începutul acestui an, dezvăluie luni cotidianul El Mundo, pe fondul scandalului referitor la informaţiile potrivit cărora serviciile secrete americane au întreprins spionarea masivă a telecomunicaţiilor unor ţări şi unor lideri ai acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe