Cealaltă misiune la ONU a preşedintei braziliene Rousseff

În Brazilia întreaga atenţie a fost îndreptată zilele acestea asupra discursului preşedintei Dilma Rousseff din deschiderea Adunării Generale a ONU pentru a critica acţiunile de spionaj ale SUA în Brazilia şi în lume.
Dilma Roussef. (Andrew Burton / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2013

În Brazilia întreaga atenţie a fost îndreptată zilele acestea asupra discursului preşedintei Dilma Rousseff din deschiderea Adunării Generale a ONU pentru a critica acţiunile de spionaj ale SUA în Brazilia şi în lume. Totuşi în cercurile palatului prezidenţial şi în rândul unor miniştri se comenta că prezenţa lui Rousseff la ONU are un interes mai practic: atragerea marilor investitori în Brazilia.

Dilma Rousseff va avea o serie de întâlniri cu grupul marilor investitori pe care va încerca să-i convingă că 'merită să investească în Brazilia', notează miercuri ziarul El Pais. La licitaţia privind câmpurile petroliere din Libia, de exemplu, s-a remarcat zilele trecute absenţa marilor concerne din domeniu, atât din SUA cât şi din alte ţări. Dintre cele 40 de companii aşteptate, nu s-au prezentat decât 11, şi niciunul din 'giganţii' mondiali.

Preşedinta braziliană profită, prin urmare, de şederea ei la ONU pentru a încerca să contracareze criticile care încep să se facă auzite în rândul cercurilor de afaceri că este dificil să se investească în Brazilia pentru că guvernul 'schimbă din mers regulile', sau pentru că manifestă o componentă naţionalistă prea marcantă, ceea ce ar putea crea impresia unei lipse de 'securitate juridică'.

Deşi partidul de stânga guvernamental, Partidul Muncitorilor (PT), a fost întotdeauna contrar privatizărilor, guvernul a început să deschidă calea aşa numitelor 'concesii', privatizarea marilor şantiere de infrastructură, chiar dacă cu o prezenţă încă accentuată a statului. A fost totuşi un prim pas de deschidere care poate contribui la creşterea investiţiilor în ţară.

Pentru Rousseff, încrederea companiilor naţionale şi străine în ţara sa este vitală pentru creşterea PIB şi în perspectiva marilor proiecte de construcţii pentru a face faţă organizării, anul viitor a Cupei Mondiale de Fotbal şi a Jocurilor Olimpice din 2016. Prin urmare, mai important decât discursul la ONU, ceea ce o preocupă pe şefa statului este să ofere o imagine a unei Brazilii în care oamenii de afaceri pot investi în siguranţă şi în linişte.

Este ceea ce notează în ziarul Folha de Sao Paulo observatoarea politică Eliane Cantanhęde, potrivit căreia Rousseff s-a dus la New York, mai ales pentru a convinge marile grupuri de afaceri că 'merită să investească în Brazilia'. 'O misiune mult mai grea decât cea de a vorbi despre spionarea telefoanelor de către SUA', notează ea. Presa braziliană a remarcat şi întâlnirea amicală dintre Rousseff şi preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner.

Preşedinta argentiniană a susţinut-o pe colega ei braziliană în criticile sale împotriva spionajului american: 'Este vorba de o chestiune de demnitate şi de respect faţă de o ţară', a spus Fernandez, care a considerat cazul Braziliei drept o ofensă adusă demnităţii întregului continent. Cele două preşedinte au încheiat de asemenea un pact pentru a continua să facă presiuni în direcţia lărgirii Consiliului de Securitate al ONU, dintre ai cărui membri visează să facă parte şi Brazilia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor