Alegeri prezidenţiale în Georgia: Saakaşvili, încurajat să se expatrieze în Statele Unite

Mihail Saakasvili
Mihail Saakasvili (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)

În câteva zile, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili va părăsi impozantul palat pe care şi l-a construit pe vârful unei coline în Tbilisi. Chiar în faţă, un pic mai sus, se înalţă reşedinţa la fel de ostentativă a celui mai mare duşman al său, premierul Bidzina Ivanişvili. Sandra, soţia olandeză a lui Saakaşvili, se bucură în sinea sa de faptul că va putea să-şi reia în curând viaţa normală. La rândul său, 'Mişa' studiază mai multe propuneri, pentru a preda o perioadă într-o universitate sau un 'think-tank' din SUA, notează, cotidianul francez Le Figaro.

Mihail Saakaşvili nu a decis încă nimic, însă anturajul lui şi înalte autorităţi americane îl încurajează să se expatrieze departe, foarte departe de Bidzina Ivanişvili, care ameninţă să 'asmută' justiţia împotriva lui şi să anihileze formaţiunea sa politică, Mişcarea Naţională Unită (MNU).

De când a preluat puterea, guvernul Ivanişvili 'scormoneşte în pubelele erei Saakaşvili'. Apropiat al preşedintelui aflat la sfârşit de mandat, fostul ministru de interne Vano Merabişvili se află deja la închisoare pentru abuz de putere. Primarul capitalei georgiene, Gigi Ugulava, este şi el anchetat. În aceste condiţii, Uniunea Europeană (UE), cu care Tbilisi urmează să semneze, la sfârşitul lui noiembrie, la Vilnius, un acord de asociere, l-a atenţionat pe premierul Ivanişvili în legătură cu un remake al cazului Timoşenko din Ucraina.

Reales în 2008 cu 53% din voturi comparativ cu 95% în 2004, liderul carismatic al 'revoluţiei rozelor' (noiembrie 2003) a devenit nepopular. Reformele sale, desfăşurate în pas forţat în vederea modernizării societăţii georgiene şi apropierii de Europa, au provocat multă nemulţumire. Zeci de mii de poliţişti, vameşi şi funcţionari publici au fost concediaţi în timp record, pentru a pune capăt micii corupţii şi problemelor provocate de birocraţia sovietică.

În centrul oraşului Tbilisi, pe malul râului Koura, Curtea de Justiţie, edificiu înalt din sticlă şi oţel, după cum îi place lui Saakaşvili, eliberează în prezent acte de identitate în numai 20 de minute, în condiţiile în care altădată era nevoie de săptămâni şi de câteva sticle cu vin. 'Mişa' a făcut curăţenie totală în 'grajdurile lui Augias'. Politica sa de toleranţă zero la adresa criminalităţii organizate a făcut ca închisorile din Georgia să devină suprapopulate.

Cu toate acestea, uzura puterii nu l-a cruţat nici pe Saakaşvili, continuă Le Figaro. Vizionar, însă prea intens, Saakaşvili a avut tendinţa de a face prea mult, amestecând uneori interese partizane cu cele de stat. Presiunile exercitate de serviciile fiscale asupra directorilor de companii, reprimarea unei manifestaţii de protest în 2007, scandalul provocat de relele tratamente aplicate deţinuţilor în închisori, toate acestea au 'pătat' blazonul său revoluţionar. În octombrie 2012, alegătorii au sancţionat tabăra sa. Prin urmare, pentru partidul său, extrem de fragilizat, ar fi mai bine ca acest lider flamboiant însă stânjenitor să ia, măcar pentru o perioadă, distanţă, subliniază cotidianul francez.

David Bakradze, candidatul MNU la prezidenţiale, este, potrivit Le Figaro, antipodul acestui 'hiperpreşedinte'. Calm, moderat, consensual. Omagiindu-l pe Saakaşvili, acesta simte în acelaşi timp nevoia să întoarcă pagina: la primăvară, MNU intenţionează să se reînnoiască.

Bakradze revendică dreptul de a inventaria erorile comise în trecut. 'Trebuie să fim foarte deschişi, foarte transparenţi', insistă el, atenţionând că de acest lucru depinde supravieţuirea unei 'adevărate opoziţii democratice', deoarece în Georgia 'cultura politică locală presupune că, atunci când un partid pierde alegerile, acesta trebuie să şi dispară'. Cum era de aşteptat, David Bakradze nu a câştigat alegerile prezidenţiale, însă scorul înregistrat de el este unul determinant pentru fragila democraţie georgiană.

Dorinţa premierului georgian Ivanişvili, care a prezis un rezultat în favoarea candidatului său, s-a realizat. Potrivit primelor rezultate parţiale oficiale, Ghiorghi Margvelaşvili, candidatul partidului lui Ivanişvili, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale de duminică, întrunind peste 63% din sufragii. Principalul său rival, David Bakradze, din partea MNU, a obţinut în jur de 21% din voturi, în timp ce Nino Burjanadze, candidata Mişcării Democratice-Georgia Unită, considerată prorusă, s-a clasat pe locul trei, cu mai puţin de 10% din voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe