Protest spontan la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi la Divizia Petrochimică Bradu Oltchim

Epoch Times România
05.09.2012

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi de la Divizia Petrochimică Bradu Oltchim din Piteşti au declanşat un protest spontan azi, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit încă salariile, dar şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă combinatul.

La Râmnicu Vâlcea, aproximativ 200 de salariaţi ai combinatului Oltchim au declanşat miercuri dimineaţă un protest spontan, nemulţumiţi se situaţia în care se află combinatul, ca urmare a opririi tuturor instalaţiilor, generată de sisterea energiei electrice neplătite.

“Combinatul nu a mai putut plăti energia electrică, prin urmare a fost sistată livrarea şi toate instalaţiile sunt oprite”, a declarat Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim. Acesta a mai spus că acţiunile de protest vor continua zilnic, pană cand Guvernul se va pune în practică măsurile promise. "Cerem acordarea de către statul român a unei garanţii de performanţă pe baza căreia Oltchim să poată contracta 40 milioane euro necesari pentru asigurarea capitalului de lucru şi solicităm majorarea capitalului social, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS deţinută la societate, măsură la care s-a renunţat în ultimul moment prin schimbarea bruscă a procedurilor de privatizare”, a declarat Diculoiu.

Cei 3.400 de salariaţi ai companiei nu şi-au primit nici salariile şi nici bonurile de masă de două luni. La ora actuală, datoria Oltchim către AVAS şi Electrica este de 1,8 miliarde lei .

Iniţial, protestul a fost declanşat de liderii de sindicat de la Oltchim, care au oprit activitatea în semn de protest faţă de tergiversarea luării unei decizii în privinţa situaţiei combinatului şi au solicitat ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea. Ulterior, angajaţi din aproape toate secţiile au ieşit să protesteze. Protestatarii spun că au fost informaţi de liderul sindicatului Oltchim că directorul general al combinatului, Constantin Roibu, şi-ar fi înaintat demisia marţi pentru că aşa i s-ar fi cerut.

Angajaţii care protestează la Oltchim scandează şi împotriva liderului de sindicat, Mihai Diculoiu, cerându-i demisia. Salariaţii spun că sunt decişi să protesteze zilnic între orele 15 - 17, până când problemele se va rezolva.

La Piteşti, peste o sută de angajaţi ai diviziei Petrochimice Bradu Oltchim au participat la un pichet, în faţa porţii Arpechim. Angajaţii diviziei Petrochimice Bradu Oltchim spun că nu şi-au primit încă salariile şi bonurile de masă restante de o lună, dar sunt nemulţumiţi şi de faptul că încă nu a fost găsit un investitor strategic care să preia combinatul şi să asigure funcţionarea integrală cu păstrarea locurilor de muncă atât pe platform Arpechim, cât şi pe platform Oltchim.

Printre solicitările protestatarilor se numără şi clarificarea şi transparenţa în procesul de privatizare cu informarea punctuală a salariaţilor, menţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor de la Oltchim Rm.Vâlcea până la privatizare, cu asigurarea resurselor pentru materii prime şi utilităţi. Totodată, oamenii cer funcţionarea combinatului de la Vâlcea pentru a putea asigura resursele pentru plata salariilor restante.

Protestatarii Diviziei Petrochimice Bradu Oltchim spun că vor întocmi o listă cu toate aceste probleme, pe care o vor trimite prefectului şi promit că vor picheta zilnic până când autorităţile vor găsi o soluţie.

Muncitorii au declarat că vineri, atât ei, cât şi colegii de la Vâlcea vor merge la Bucureşti şi vor picheta în faţa Guvernului, solicitând să stea de vorbă că premierul Victor Ponta. Pichetul de la Piteşti a durat de la ora 10,30 până în jurul orei 11,30.

Ultimul protest a avut loc pe data de 24 august, când aproximativ 200 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu Oltchim au refuzat să mai intre la locurile de muncă, după ce combinatul din Râmnicu Vâlcea i-a informat că îi trimite în şomaj tehnic. După ce au protestat la Piteşti timp de aproape două ore, angajaţii au mers să protesteze la Râmnicu Vâlcea.

Atunci, conducerea combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea a luat decizia de a nu mai trimite în şomaj tehnic 506 salariaţi din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu, Argeş. "În şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 24 august s-a hotărât anularea deciziei privind trimiterea în şomaj tehnic a unui număr de 506 salariaţi din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu, Argeş", se arată într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor