Protest la Judecătoria Ploieşti. Şedinţele de judecată, suspendate timp de o oră

Nemulţumiţi de problemele din justiţie, de salarii şi de creşterea volumului de muncă, magistraţii ploieşteni vor suspenda şedinţele de judecată timp de o oră, iar de săptămâna viitoare protestul se va "radicaliza."
. (Photos.com)
Loredana Diacu
03.10.2016

Turbulenţele în sistemul judiciar continuă. Pe fundalul nemulţumirilor enunţate în ultima perioadă de magistraţi, şedinţele de judecată la Judecătoria Ploieşti se suspendă, începând de luni, timp de o oră, în semn de protest faţă de problemele din justiţie. Mai mult, începând de săptămâna viitoare se vor judeca doar cauzele urgente, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, în semn de protest faţă de problemele din justiţie, şedinţele de judecată vor fi suspendate în această săptămână între 9.00 şi 10.00 iar începând cu 10 octombrie judecătorii vor soluţiona doar cauzele urgente.

Reprezentanţii Judecătoriei Ploieşti sunt nemulţumiţi de problemele din justiţie, de salarii, dar şi de volumul mare de muncă.

Reamintim că recent, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a declarat, după o întâlnire cu ministrul Muncii şi cel al Justiţiei, că Guvernul trebuie să vină cu soluţii pentru a uniformiza salariile din justiţie şi a precizat că asociaţiile de magistraţi îi cer să sesizeze Curtea Constituţională în acest sens.

La rândul său, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, susţine că Guvernul nu are cum să plătească salarii majorate cu 18% pentru 99% dintre angajaţii din justiţie, aşa cum cer aceştia. Impactului bugetar ar fi prea mare, a explicat ministrul, reamintind că Guvernul nu a avut de unde da 30-50 de lei pentru categorii de bugetari cu salarii sub 1.400 de lei.

Mai amintim că recent, câteva zeci de instanţe din ţară au adoptat un aşa-zis Memorandum pentru Justiţie, în care, potrivit magistraţilor, se expun problemele din sistemul judiciar şi se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o “justiţie eficientă, modernă şi de calitate.”

Pe lângă adoptarea Memorandumului, unele instanţe au decis să adopte şi alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole. Una dintre principalele cereri ale magistraţilor este creşterea salariilor cu 18%, conform unei ordonanţe de Guvern (20/2016) care viza creşteri salariale pentru alte categorii de bugetari, în special pentru medici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor