Protest contra legii eutanasierii: "USL nu uita, asta este crima ta"

Epoch Times România
10.09.2013

Mai mulţi iubitori de animale au organizat la intrarea în Palatul Parlamentului din Capitală un protest pentru dreptul la viaţă al câinilor vagabonzi, chiar în timp ce în Camera Deputaţilor se vota proiectul de lege care reglementează eutanasierea câinilor fără stăpân.

Protestatarii au scandat sloganuri de genul: "Parlamentul criminal", "USL nu uita, asta este crima ta", "Dreptul la viaţă", "Eutanasia jos în România", "Vă dorim soarta lor, soarta maidanezilor", şi au afişat pancarte cu mesaje precum "Spune nu crimei", "Eutanasiere nu, sterilizare da", "Opriţi masacrul", "Vrem soluţii nu măcel" şi "Ucizi apa sau închizi robinetul?".

Bucureştenii adunaţi în faţa Parlamentului au cerut renunţarea la eutanasiere, în favoarea sterilizării animalelor şi a plasării lor în adăposturi special amenajate. Protestatarii au susţinut că metoda sterilizării nu s-a aplicat niciodată corespunzător în România şi de aceea s-a ajuns să avem zeci de mii de câini pe străzi.

Eutanasierea câinilor a ajuns subiect de controversă naţională după ce Ionuţ Anghel, un băieţel în vârstă de patru ani, a murit pe 2 septembrie, atacat de mai mulţi câini maidanezi în apropierea Parcului Tei, unde se afla împreună cu bunica şi cu fratele său, de şase ani. Copiii s-au îndepărtat de bunică şi au ajuns pe teritoriul unei haite de câini care i-au atacat. Ionuţ a murit sfâşiat de maidanezi. Fratele său a reuşit să scape doar cu un picior muşcat.

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu", Marcela Pîslă, a declarat că înainte de a susţine că sterilizarea nu este bună, pentru că "s-a aplicat din 2004 şi n-a dat roade", mai degeaba trebuie recunoscut că "sterilizarea ca metodă nu s-a aplicat niciodată în România".

"Noi nu avem cuvântul «sterilizare» în nicio lege, ea nu s-a aplicat naţional niciodată", a precizat Marcela Pîslă.

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, în paralel cu protestele, legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân în termen de 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi, dacă nu sunt adoptaţi sau revendicaţi. Proiectul de lege a obţinut 266 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri.

La votul final, în plenul Camerei Deputaţilor, au asistat de la balcoane şi câteva zeci de reprezentanţi ai ONG-urilor. Aceştia i-au huiduit pe deputaţii care au votat, cu o majoritate zdrobitoare, legea ce permite eutanasierea câinilor vagabonzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor